Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag har funderat länge på att lämna för jag inser att vi genom demonstrationer på gatan kommit så här långt, men att de inte längre är produktiva, säger Robinson i en intervju med BBC.

English Defence League bildades 2009 och har anordnat en rad antimuslimska demonstrationer som ofta slutat i våld. Robinson, som inväntar rättegång för att ha stört polisen i dess arbete nära den plats där den engelska soldaten Lee Rigby mördades uppger till BBC att han oroas över högerextremism.

– Jag förstår farorna med högerextremism och behovet av att bemöta den islamistiska ideologin, inte med våld utan med demokratiska idéer, säger han.

Tommy Robinson, vars riktiga namn är Stephen Yaxley Lennon, säger vidare att han inte tycker om att sammankopplas med en del av de budskap som manifesteras på EDL:s demonstrationer.

– När någon galning visar upp bilder på moskéer och texten 'boom' och det sedan slås upp i de nationella medierna så är det mig som föräldrarna tittar på och dömer när jag hämtar mina barn, säger han.

Enligt BBC lämnar även Robinsons närmaste man Kevin Carroll EDL.

Quilliamgruppen säger att de hoppas att Robinson använder sitt engagemang och sin övertygelse till att motverka extremism i alla dess former, att han stödjer försöken att få med sig tidigare anhängare och uppmuntrar till kritik av islamism och högerextremism, rapporterar BBC.

Röster i England menar att Robinson och Carroll nu måste förtydliga sina ståndpunkter. Mohammed Shafiq, ordförande för den muslimska ungdomsorganisationen Ramadhan Foundation säger till BBC att han mötte Robinson förra veckan. Robinson ska då ha talat om att lämna EDL utifrån att han inte hade kontroll över organisationen och dess negativa påverkan på hans familj samt den kommande rättegången mot honom.

– Inte på något sätt tog han avstånd från sina tidigare vidriga attacker på islam och muslimer, eller bad om ursäkt till det brittiska folket för alla de miljoner som det kostat att bevaka deras protester.

– Jag kan inte ta Tommy Robinson eller Kevin Carolls utspel på allvar innan de förkastar sin fascistiska syn på islam och muslimer och jag vill varna andra organisationer för att fira dessa utspel som en stor personlig framgång, fortsätter han.

Även den antirasistiska organisationen Hope Not Hate menar att det finns många frågetecken som måste redas ut. De efterlyser att Robinson och Carroll tar avstånd från hatet och den antimuslimska retorik de fört.

– Detta är bra gjort av Quilliam, men många frågor återstår, säger Nick Lowles på Hope Not Hate.

Pamela Geller och Robert Spencer från den antimuslimska counterjihadorganisationen Stop Islamisation of Nations (SION) stödjer Tommy Robinson och Kevin Carolls beslut att lämna EDL. På sin blogg skriver Pamela Geller att hon ser fram emot att även i framtiden samarbeta med EDLS forna ledare i SION.

English Defence Leagues nuvarande talesperson uppger till BBC att organisationen kommer att fortsätta trots avhoppen.