Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Om Jimmie Åkesson, ledare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund och fullmäktigeledamot i Sölvesborg, bemödade sig att läsa texter som är längre än vad som ryms på partiets klistermärken så skulle han inte alltid hamna så fel i debatten.

SD-Kuriren har i den gångna helgen lagt upp en lång drapa där Jimmie Åkesson i vanlig ordning ondgör sig över Expos journalistik. Han klagar på att Expo bevakade omvalet i Orsa och kommer till slutsatsen att det måste vara något skumt med Expos medarbetare eftersom de är så artiga och korrekta i kontakter med SD:s representanter.

Stommen i Åkessons grubbel är dock den traditionella – Expo ljuger. Som belägg för detta bygger han sin drapa på en tre rader lång puff – för all del illa formulerad och med ett syftfel - för en artikel som granskar SD:s avdelning i Gävle i senaste numret av papperstidningen Expo. Däremot har han inte läst artikeln han kritiserar.

Åkesson påstår alltså att Expo ljuger om att halva styrelsen i SD Gävle är straffad.

VI HAR TIDIGARE etablerat att hela 23 procent av SD:s styrelseledamöter och offentliga kandidater på vallistor under tioårsperioden 1988 till 1998 (det handlar om 330 personer) var straffade. Det omfattar all sorts brottslighet som olaga hot, misshandel, grov misshandel, kvinnomisshandel, rattonykterhet, försäkringsbedrägerier, mordbrand och mycket annat.

23 procent är en anmärkningsvärt hög siffra - vår slutsats var att inget annat parti ens kommer i närheten, möjligen undantaget en eller annan nazistisk sekt. Det var definitivt siffror som inget normalt demokratiskt parti kom i närheten av. (Och, för den delen, Åkesson - de 23 procenten är alltså den siffra vi hade då vi publicerade uppgifterna 2001. Sedan dess har ytterligare domar från denna tid ramlat in vilket innebär att siffran faktiskt ska justeras uppåt med ett antal procentenheter.)

Sverigedemokraterna har å andra sidan genom åren påstått följande: Expos påståenden är lögn och Expos medarbetare är vänsterextremister och politiska terrorister som är ute efter SD. (För all del, väldigt artiga terrorister eftersom vi alltid brukar erbjuda de sverigedemokrater som ringer och skäller på oss en möjlighet att i lugn och ro slå sig ned över en kopp kaffe och reda ut påståendena.)

Den som är intresserad av att undersöka sanningshalten kan dock gå till närmaste bibliotek och låna boken Sverigedemokraterna - den nationella rörelsen och beställa hem de domar på ledande sverigedemokrater vi offentliggör i ett särskilt index i boken. I sammanhanget spelar det dock ingen roll hur mycket referenser, fotnoter, hänvisningar till domar eller annat källmaterial vi publicerar - Expo "ljuger" i alla fall.

NÄR VI PUBLICERADE denna statistik 2001 så hävdade Sverigedemokraterna i vanlig ordning att allt var lögn och förbannad dikt, och om det eventuellt skulle visa sig att någon ledande sverigedemokrat var staffad så var det att betrakta som "barnsjukdomar" eller möjligen "nazistisk infiltration". Från Expo konstaterade vi att eftersom SD grundats av nazister och en stor del av det ledande skiktet i många år varit kända nazister så måste det vara något av världshistoriens mest gedigna infiltration. Ungefär som klassikern då FBI vid amerikanska kommunistpartiets kongress någon gång på 1970-talet plötsligt upptäckte att FBI faktiskt satt i majoritet i centralkommittén.

Inte desto mindre blev detta ett mantra som ledande sverigedemokrater rabblat i olika sammanhang - en av dem är Sten Andersson som irriterat ställde frågan "varför granskar Expo inte SD under senare år. Svaret är att inget uppseendeväckande går att finna." Följaktligen har vi tagit Sten Andersson på orden och inlett en granskning av det nya laglydiga SD.

I senaste numret fokuserar vi på två avdelningar, Helsingborg och Gävle. Vi kommer att fokusera på andra avdelningar framöver. Vi konstaterar att i Helsingborg springer ledande SD-aktivister omkring med nazisterna på stan och visiteras av polisen i detta sammanhang. Vad gäller Gävle konstaterar vi att halva styrelsen är straffad för brott.

SD:S LOKALAVDELNING I Gävle har alltid varit ett problembarn för partiets försök att etablera en respektabel fasad.

Den gamla SD-avdelningen ställde upp till val i kommunen vid ett enda tillfälle, 1994. På kommunlistan fanns tre personer varav två var dömda till brott vid sammanlagt 37 tillfällen. Vilket är något av en toppnotering även i SD-sammanhang.

Efter valet 1994 säckade Gävleavdelningen ihop. Det är först på senare år som aktiviteterna har kommit igång igen. Problemet är dock att hälften av medlemmarna i den nuvarande laglydiga styrelsen är dömda för brott. Det är detta som Expos artikel påstår, och som Åkesson påstår att Expos slaskjournalister ljuger om.

NÅVÄL, EFTERSOM ÅKESSON (som alltså inte har läst artikeln innan har formulerat sina ondgöranden utan bara en kort sammanfattning av tidningen) är orolig för att Expo för en gångs skull kanske har fel så lägger vi ut hela texten från papperstidningen här på hemsidan. Det är på något sätt enklast - därmed kan vilken läsare som helst som bekymrar sig över sanningshalten i Expos journalistik gå till källorna, beställa hem domar och avgöra om det är journalisterna Mikael Ekman & Richard Slätt som ljuger eller om Åkesson i vanlig ordning bedriver propaganda utan att veta vad han pratar om.

UTÖVER DETTA FINNS egentligen inte så mycket att tillägga i meningsutbytet med Åkesson. Mer än möjligen att byta taktik inför nästa replikskifte. Det börjar nämligen bli tradigt att läsa tiraderna från ledande sverigedemokrater. Argumenten är vid det här laget sådana ryggmärgsreflexer att vi på Expo skulle kunna skriva svaret innan Åkesson ens hinner formulera sin replik. Vi vet exakt vad han kommer att säga.

"Redaktören Stieg Larsson och de övriga har förstås politiska skäl som grund för sin verksamhet. Larsson själv tillhör den yttersta extremvänstern och medarbetaren Fredrik Malm är numera ordförande i Liberala ungdomsförbundet. Säkert drivs de av hat mot sina nationalistiska meningsmotståndare."

Kritik mot SD är enligt Åkesson och hans kamrater nämligen att betrakta som vänsterextremism. Jimmie - om du behöver tips för att förnya dig, hör av dig om du kommer upp till Stockholm någon dag så kan vi gå ut och dricka en kopp kaffe i lugn och ro.

Ämnen i artikeln