Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I debatten "bråka mer" deltar ledarskribenterna Daniel Swedin och Fredrik Krohnman och det kommer att diskuteras om det finns gränser för yttrandefriheten.

Expos Jonathan Möller kommer att föreläsa om den intoleranta miljön på nätet.

Stiftelsen Expos VD Daniel Poohl och utbildningschef Alexander Bengtsson kommer att med utgångspunkt i sin nya bok "Positiv antirasism – så förnyar vi en debatt som kört fast" berätta om om sina idéer för en förnyad antirasism.

Utöver debatterna och seminarier har Expo ha ett tält dit intresserade kan träffa medarbetare i stiftelsen och ställa frågor. I tältet kommer även bingo i sverigedemokratiska klyschor att anordnas. Dessutom kommer serietecknarna Henri Gylander och Sofia Lindh att hålla i aktiviteter som stafettserier och erbjuda besökarna unika, antirasistiska "tatueringar" i kroppsfärg.

Föreläsningsprogram på Peace and Love forum:

Tisdag 26 juni

Bråka mer
Tid: 15:45 – 16:45
Scen: Athena
Deltagare: Daniel Swedin, Fredrik Krohnman, Alex Bengtsson

En levande demokrati förutsätter politiska motsättningar där så många röster som möjligt får tillgång till det politiska samtalet. Men finns det gränser för yttrandefriheten? Och vad händer med vårt samhälle om alla alldeles plötsligt tycker likadant?

Med folkbildning stoppar vi rasismen
Tid: 17:30-18:15
Scen: Cozmoz
Deltagare: Alex Bengtsson, Maria-Pia Cabero

Expos Alexander Bengtsson och Maria-Pia Cabero om folkbildningens roll i det antirasistiska arbetet. De berättar om Expos utbildningsverksamhet och de bästa sätten att nå ut med antirasistiska idéer.

Onsdag 27 juni

Antirasismen och det sociala ansvarstagandet
Tid: 14:15-15:15
Scen: Shangri-La
Deltagare: Tor Bach från det norska projektet Wild X, och Niclas Nilsson, Stiftelsen Expo. Jonathan Leman från Stiftelsen Expo modererar samtalet.

Antirasismen har oftast fungerat som en symbol för motstånd. Men antirasism måste också handla om att vara för något. I debatten "Antirasismen och det sociala ansvarstagandet" diskuterar vi hur antirasism kan förena människor som enligt intoleranta krafter inte kan leva tillsammans. Vi diskuterar även hur antirasismen kan fylla ett tomrum i samhällen där den lokala servicen monterats ner och där antidemokratiska krafter försöker erbjuda en villkorad trygghet.

Positiv antirasism
Tid: 18:00-18:45
Scen: Cozmoz
Deltagare: Daniel Poohl, Alex Bengtsson

Historiskt har antirasismen varit en motrörelse, men i den här föreläsningen vill vi visa att det faktiskt finns väldigt många saker som antirasister är för. Vi betonar faktumet att människor inte bara bär en identitet utan flera och diskuterar kring vikten av en konsekvent antirasism som reagerar på alla former av intolerans. Utgångspunkt för föreläsningen är Daniel Poohls och Alex Bengtssons bok "Positiv antirasism – så förnyar vi en debatt som kört fast".

Torsdag 28 juni

Med musiken som motstånd
Tid: 15:45-16:45
Scen: Shangri-La
Deltagare: Nils Jansson ("Kung Henry", rappare och estradpoet), Jan Jämte (forskar om antirasism på Umeå universitet och är musiker i bandet Koma) Maria-Pia Cabero (stiftelsen Expo) modererar samtalet.

Musik har alltid varit en viktig ingrediens i politiskt arbete. Vissa musikstilar och subkulturer sammankopplas till och med olika politiska inriktningar. Med vad händer inom en musikgenre när olika artister står på var sin sida på den politiska skalan? Kan en sverigedemokrat dela scen med en antirasist? Och skulle musiken kunna fylla en än viktigare funktion inom antirasismen än vad den gör idag?

Fredag 29 juni

Efter Utöya
Tid: 18:00-18:45
Deltagare: Jonathan Leman
Vi utgår från terrordåden i Norge 2011 och tar upp den politiska miljön som Anders Behring Breivik sympatiserar med. Vilka är aktörerna? Vilka är konspirationsteorierna? Hur förebygger man extremintolerans?

Lördag 30 juni

Aldrig mer folkmord!
Tid: 17:15-18:00
Scen: Shangri-La
Deltagare: Niclas Nilsson och Maria-Pia Cabero

Niclas Nilsson och Maria-Pia Cabero om hjälten Raul Wallenbergs arbete och om vad vi idag bör lära oss för att undvika det hat som kan resultera i folkmord och etniska rensningar.

Hatet på nätet
Tid: 19:30-20:15
Scen: Graceland
Deltagare: Jonathan Möller

Hur ser den intoleranta miljön ut på nätet, vilka är de viktigaste bloggarna och vilka personer står bakom dem? Vi vänder och vrider på de mest förekommande främlingsfientliga argumenten och konspirationsteorierna och visar hur dessa kan bemötas och hanteras.

Ämnen i artikeln