Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När nyheten om explosionerna i Oslo nådde världen var flera ledande sverigedemokrater snabbt ute med teorier om att det kunde varit en muslim som låg bakom.

"Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer avföljas!", twittrade Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund.

Han har i efterhand gett följande kommentar till sitt Twitterinlägg:
"Jag twittrade som en reaktion på förflugna spekulationer, av respekt för situationen och för offren som låg och blödde på gatan i Oslo (Utöya var ej känt då). Allt annat är lögn."

Sverigedemokraternas internationelle sekreterare tillika riksdagsledamoten Kent Ekeroth frågade på samma sajt retoriskt: "Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge?" för att en stund senare skriva "Nej, jag kommer inte kalla er islamofober". Partiledaren Jimmie Åkesson reagerade dock på ett annat sätt:

"Våra tankar går till vårt broderfolk i väst. Låt oss inte spekulera i eventuella gärningsmän förrän vi har alla fakta."

Partisekreteraren Björn Söder vände sig direkt till Ekeroth på Twitter och skrev: "För tidigt att spekulera i vem eller vilka som ligger bakom!"

Men när Anders Behring Breivik greps efter massmordet på det socialdemokratiska ungdomslägret på Utöya och kopplades samman med terrordådet i centrala Oslo förändras plötsligt tonläget. Under natten till lördagen publicerade Ted Ekeroth, sverigedemokrat och drivande bakom den antimuslimska Anti-islamiseringsfonden, ett blogginlägg där han spekulerade kring gärningsmannens motiv:

"Är han och ev medbrottslingar nazister kan man konstatera att nazismen tack och lov är en marginaliserad och liten rörelse, utan inflytande och som under åren som gått efter kriget blivit synade i sömmarna. Folk är hyfsat väl införstådda med vad den ideologin står för".

När det senare visade sig att Behring Breivik framförallt har sina sympatier i den antimuslimska miljö där även Sverigedemokraterna huserar förändrades tonläget drastiskt. Många ledande sverigedemokrater och bloggare som stödjer partiet hävdar att det pågår en häxjakt på sverigedemokrater och så kallade invandringskritiker. Riksdagsledamoten Erik Almqvist (SD) twittrade till exempel:

"Om man som islamkritiker ska skuldbeläggas för ABB, borde man då inte som islampositiv skuldbeläggas för 9/11?"

En annan sverigedemokratisk riksdagsledamot, William Petzäll, skrev följande:

"Helt sinnessjukt hur etablissemanget försöker plocka billiga politiska poängen på den ofattbara tragedi som drabbade Norge. Ni borde skämmas!"

Men efter att Behring Breiviks manifest och film återgetts allt mer inom etablerad media och på internet så har tonläget förändrats ytterligare. Nu menar istället så väl ledande sverigedemokrater som partiets sympatisörer inom den antimuslimska bloggosfären att gärningsmannen är en produkt av det mångkulturella samhället.

- Om jag ska vara helt ärlig tror jag att en av anledningarna är den splittringspolitik som finns. Ett splittrat mångkulturellt samhälle fungerar inte utan ett samhälle måste bygga på gemenskap. Jag tror att det är en viktig förklaring. Grupper ställs mot grupper. Men sedan är det solklart att det inte står rätt till i den här killens hjärna. En normal människa kan aldrig begå något sådant här fruktansvärt, säger den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Richard Jomshof till Blekinge Läns tidning.

Sverigedemokraterna i Varbergs ordförande Erik Hellsborn går ännu längre och menar att de som förespråkar "massinvandring" och "islamisering" bär skulden för attentaten i Oslo. I ett blogginlägg skriver Hellsborn:

"I ett norsk Norge, där 68-vänsterns befängda drömmar om ett mångkulturellt samhälle inte slagit rot hade denna tragedi aldrig hänt. Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde".

Hellsborn skriver också:

"Dom försöker skuldbelägga oss, men jag känner ingen skam, jag känner ingen skuld. Är det någon som ska känna skuld är det kosmopoliterna. För vad var det som egentligen drev Behring Breivik? I det dokument han skickade ut innan han skred till verket klargör han detta med all tydlighet: Oro. Oro för att mångkulturen och islamiseringen hotar den kristna västvärldens fortsatta existens".

Kosmopolit är ett begrepp som framförallt används inom den nazistiska miljön som en synonym till jude eller "judelakej".

Jomshofs och Hellsborns uttalanden har väckt reaktioner och det är inte alla inom Sverigedemokraterna som håller med. Under en debatt på tisdagsmorgonen mellan riksdagsledamoten Mattias Karlsson och Miljöpartiets språkrör Åsa Romsson hävdade Karlsson som också sitter i partiets verkställande utskott, tillsammans med bland andra Richard Jomshof, att Erik Hellsborns uttalanden om det skulle vara mångkulturen och "massinvandringen" som triggade terroristen inte är partiets linje. Partisekreteraren Björn Söder säger till TT att han också meddelat Hellsborn att hans uttalanden inte är partiets åsikt.

På bloggen Politiskt Inkorrekt har också tonläget förändrats kraftigt. Precis som flera sverigedemokrater menar bloggens skribenter att det pågår en häxjakt mot sverigedemokrater och invandringskritiker. Men nu publiceras också kommentarer som öppet ansluter sig till det manifest som Anders Behring Breivik publicerade strax innan terrordåden i Oslo. Signaturen "Thomasson" skriver:

"Jag erkänner utan tvekan att det denne man har samlat på sig under åren är oerhört intressant. Jag önskar att detta kommer fram till ytan och dissikeras av samtliga i en öppen debatt".

Från det kraftigt decimerade partiet Nationaldemokraterna har det endast publicerats en artikel från partiledaren Marc Abramsson där han beskriver gärningsmannen som ensam galning. Abramsson beskriver Behring Brevik som en "fantastisk Israel-anhängare, frimurare och antirasist". Vidare jämför partiledaren massmordet på Utöya med massmord på amerikanska skolungdomar i USA. Abramsson skriver också att Breivik är en "slutprodukt av det moderna samhället".

Det högerpopulistiska Skånepartiet som de senaste åren spridit antimuslimsk propaganda har ännu inte kommenterat händelserna.

Inom den nazistiska rörelsen beskrivs också som en "sionist" och antirasist. Svenska Motståndsrörelsens Fredrik Vejdeland beskriver gärningsmannen som en "represent för dagens samhällsystem. Vidare skriver Vejdeland att: "Terrordåden i Norge tycks utgöra ett klassiskt krig om hegemonin mellan två grupper som medvetet eller omedvetet strävar mot samma sak – en internationell världsregering av världsmedborgare som saknar ras och kultur."

På nazistiska Svenskarnas partis nyhetssajt hävdades det i en nyhetsartikel under natten till lördagen att Behring Breivik hade varit i kontakt med en skribent till sajten samt att gärningsmannen var densamme som den antimuslimsk bloggaren Fjordman vilket snabbt dementerades av bland andra sverigedemokraten Kent Ekeroth. I ett förtydligande menade den nazistiska nyhetssajten senare att Behring Breivik hade uppgett sig för att vara den antimuslimska bloggaren när han hade varit i kontakt med den berörde skribenten.

Den utpekade antimuslimske bloggaren har senare skrivit på en internationell blogg att han tar avstånd från Behring Breiviks handlingar och att han aldrig träffat gärningsmannen. Den engelska antimuslimska organisationen English Defence Leauge som gärningsmannen tidigare har propagerat för och velat starta upp en norsk motsvarighet av tar även dem avstånd men medger ändå att de varit i kontakt med gärningsmannen. Så även flera av de antimuslimska ideologer som gärningsmannen hänvisar till och hyllar i sitt manifest.

En av de antimuslimska internationella ideologerna som Behring Breivik hänvisar till och citerar i sitt manifest, Bruce Bawer, har publicerat ett uttalande där han skriver att även han trodde att attentaten i Oslo hade islamistiska motiv. Även om han tar avstånd från terroristens handlande beskriver Bawer honom som "påläst och välinsatt i Europas historia". Bawer menar också att Europas stora hot även fortsättningsvis är muslimerna.