Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 28 maj förra året som två entrévärdar på en pub i centrala Umeå blev kallade för en rad nedsättande rasistiska tillmälen, som n-ordet, ”jävla blattar” och ”turkjävel”. Entrévärdarna ska vid tillfället även ha blivit fysiskt attackerade.

Det ska i tumulten enligt vittnesförhör även sagts saker som att ”ni ska ut ur landet” och getts uttryck för sympatier med Sverigedemokraterna. Det ska bland annat ha sagts: ”vi ska rösta SD” och ”hoppas SD vinner så ni åker ut”.

Flera gäster blev vittnen till händelsen.

Upprinnelsen ska, enligt vad som framkommer i polisförhör, ha varit att entrévärdarna nekat två personer inträde på puben. När polis kommer till plats kan de konstatera att de två männen är berusade. En av dem cirkulerar omkring i området och skanderar nedsättande saker om invandrare.  

En 51-årig man och hans son, 28, åtalas nu vid Umeå tingsrätt för hets mot folkgrupp samt i andra hand ofredande och förolämpning för sitt agerande. Ingen av dem förekommer sedan tidigare i belastningsregistret och båda förnekar att de gett uttryck för rasistiska tillmälen.

Datum för huvudförhandling i målet är ännu inte satt. 

Ämnen i artikeln