FBI – högerextrema söker sig till Europa
Enligt FBI är högerextrema den inhemska extremistmiljö som tydligast bygger internationella nätverk med likasinnade. FBI-chefen Christopher Wray menar att USA:s högerextremister framför allt söker sig till Europa.
Publicerad: 2021-04-16, 09:05
Lästid: 3 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Det var vid en utfrågning på torsdagen som Christopher Wray, chef för USA:s federala polis, FBI, berättade för kongressen att de bedömer att det framför allt är rasmotiverade och högerextrema grupper som har ett utvecklat internationellt samarbete med likasinnade, det rapporterar WSAU.
Han lyfte fram att amerikanska högerextremister reser till Europa för att träffa andra aktivister. Wray specificerade vid utfrågningen inte vilka grupper som åsyftades eller vilka aktörer de hade kontakt med i Europa. Det har dock tidigare rapporterats om att amerikaner bland annat har stridit i den rysk-ukrainska konflikten.
I slutet av mars kom det även uppgifter om att bosnisk polis sökte en amerikansk medborgare, misstänkt för att i USA ha uppmanat till våldshandlingar. Han ska dessförinnan utvisats från Serbien. Mannen uppges vara grundare av en grupp som kallar sig Rise Above Movement.
Det finns även exempel på när högerextremister från USA haft kontakt med svenskar. Tidigare i år dömdes två svenska killar för att ha anlagt en brand i en nedlagd minkfarm i Blekinge. Dådet var motiverat av ekofascistiska idéer och svenskarna kopplade till två internationella organisationer med närvaro även i USA. Förutom kontakter över internet så framkommer det i förundersökningen hur den ena av de dömda träffat en amerikansk representant för gruppen the Green Brigade i Sverige. FBI var också involverade i den svenska utredningen.
Tidigare har också representanter för amerikanska Patriot Front besökt Sverige och träffat personer från Nordiska motståndsrörelsen, något som Flamman rapporterade om.
2019 kartlade Expo den svenska extremhögerns internationella kontaktnät. Där kunde det dock konstateras att svenska högerextremister hade relativt få direkta kontakter med likasinnande i USA, i alla fall i järmförelse med det utbyte man har med aktivister hemmahörande i till exempel Tyskland.
Men den bild av internationalisering som Christopher Wray målar upp bekräftas av flera rapporter som släppts den senaste tiden. Tankesmedjan och researchinstitutet Counter Extremism Project (CEP) skrev i en rapport som kom i slutet av förra året att den våldsbejakande och terrorinriktade delen av extremhögern under senare år har utvecklats i en allt mer transnationell riktning.
– Högerextremisternas internationella nätverk handlar inte bara om ömsesidiga sympatier. De är i ständigt kontakt, både online och offline, och de lär sig av och inspirerar varandra. De lånar varandras budskap, de utbyter erfarenheter, de arrangerar events som finansierar deras verksamhet. Och deras propaganda riktar sig ofta till anhängare över hela världen, snarare än bara i det egna landet, säger Expos Morgan Finnsiö, en av författarna för CEP:s rapport.
I februari släppte Expo, tillsammans med brittiska Hope not hate och tyska Amadeu Antonio Stiftung, ytterligare en rapport om den högerextrema miljön i Europa. Även i den var bilden att den högerextrema miljön blir allt mer internationell.