Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

År 2015 ökade rasistiska våldsdåd explosionsartat i Tyskland. 1005 angrepp mot boenden för flyktingar begicks, jämfört med 199 året innan. Nästan samtliga av dåden, 901 av dem, kopplar den tyska federala polisen BKA till den högerextrema miljön. Man konstaterar dock att det inte funnits något som tyder på att en specifik organisation skulle ha samordnat attackerna. Men attackerna oroar och bara i år har BKA registrerat 35 dåd mot flyktingförläggningar.

"Den dramatiska ökningen av brott mot asylboenden gör oss mycket oroliga", säger chefen för BKA, Holger Münch, till Spiegel Online.

I delstaten Nordrhein-Westfalen är situationen speciellt alarmerande. Där ökade antalet dåd åttafaldigt under 2015 jämfört med 2014. Av 214 fall var 28 direkta våldsbrott.Ralf Jäger som är inrikesministern i delstaten pekar ut sociala medier som en plats där hetsen sprids.

"Utredarna har noterat att det blir mer och mer aggressivt språkbruk". Enligt Jäger skapar detta en ideologisk ursäkt att misshandla någon. Jäger varnar även för att högerextremister i sociala medier upplever en känsla av att deras rasism välkomnas och godkänns av andra.

Varnar för fler våldsbrott riktade mot individer

BKA påpekade i höstas att mer av våldet kan börja rikta sig mot enskilda individer. En kort tid efter varningen knivhöggs Henriette Reker, borgmästarkandidaten i Köln. Gärningsmannen var en högerextremist som var missnöjd med invandringspolitiken.

BKA oroar sig för att hetsen ökar mot dem som högerextremisterna betraktar som ansvariga för invandringspolitiken och att fler våldsdåd kan bli en konsekvens. Förra året utsattes 75 politiker i Tyskland för attacker från högerextremister, enligt en utredning sm Monika Lazar från de Gröna beställt.

Slängde in brandbomb i barnkammare

Få fall av rasistiska attacker har klarats upp, men nyligen dömdes två unga tyska nynazister som i höstas kastade in en brandbomb i en flyktingförläggning i delstaten Niedersachsen. De dömdes till åtta respektive sju års fängelse. En kvinna som agerat chaufför 4,5 års fängelse.

Brandattentatet som de dömdes för skedde i augusti i byn Salzhemmendorf med 9400 invånare. Det kunde ha slutat med en katastrof. Brandbomben kastades in i en barnkammare som av en händelse just då stod tom. Barnen sov hos mamman, en änka från Zimbabve, som han sätta sig och barnen i säkerhet.

Attentatsmännen och deras chaufför, som alla tre greps samma kväll, var enligt domstolen präglade av nationalsocialistiskt främlings- och rashat och hade bland annat hyllat Hitlers utrotningsprogram.

Nazistorganisation förbjuds

Nyligen slog tysk polis även till mot nazistiska organisationer. Tysklands inrikesminister har förbjudit den nynazistiska gruppen WWT, Weisse Wölfe Terrorcrew, som bildats runt den högerextrema rockgruppen Weisse Wölfe (Vita Vargar).

Förbudet mot WWT kom efter flera års utredningar och försök att stoppa den allt mer aggressiva kärnan runt rockgruppen Weisse Wölfe.

Skinheadbandet bildades redan 1996 i delstaten Nordrhein-Westfalen och gjorde sig känt för starkt högerextrema sångtexter där man bland annat hetsade mot judar och invandrare. Den vita vargen har flitigt använts som symbol i nationalsocialistiskt tankegods, inte minst under Hitlertiden.

2008 bildades fangruppen WWT, i början betraktad som ett fyllegäng men alltmer radikaliserat och våldsamt. 2012 demonstrerade anhängarna tillsammans med nynazistiska partiet NPD i Hamburg, en demonstration som samlande hundratals nynazister från hela Tyskland.

Efter hand ynglade WWT av sig över stora delar av Tyskland men ett försök av myndigheterna att förbjuda grupperingen för fyra år sedan misslyckades.

Men för en tid sedan slog polisen till i tio delstater, bland annat i Bayern, Berlin och Hamburg, och beslagtog datorer, uniformer och propagandamaterial men även vapen. 25 personer som ingick i gruppens hårda kärna greps.

Enligt Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière (CDU) är WWT en förening av nynazister som öppet och aggressivt hetsat mot staten, mot migranter och mot poliser och som förordat en nationalsocialistisk diktatur.