Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Johnny Skalin uttryckte i ett replikskifte att det var bra med invandrare som kommer hit och arbetar och startar företag. Uttalandet fick Anders Borg (M) att reagera, eftersom Sverigedemokraterna samtidigt säger nej till åtgärder för att hjälpa utrikes födda att komma in i jobb, som satsningar på svenska för invandrare, instegsjobb och nystartzoner.

– Det hjälper inte om Johnny Skalin vill stänga gränserna om han samtidigt vill låsa fast Sverige i en situation där många människor som är här inte får en möjlighet att bidra på det sätt som de kan, sa Anders Borg.

Skalin höll inte med om han parti står för en ologisk politik.

– Det har visat sig historiskt gång på gång över alla de här regeringarna som har försökt sedan 90-talet, sedan den kris vi hade och den massinvandringspolitik som bedrevs därefter, att det har misslyckats, menade han.

Utsträckt hand
Johnny Skalin menade att Sverigedemokraterna tillsammans med de övriga oppositionspartierna skulle kunna fälla regeringen i flera frågor. Han nämnde bland annat satsningar på järnvägar och ett stopp av "lönedumpningspolitiken", som han hävdar att regeringens invandringspolitik syftar till.
– Jag sträcker därför här ut min hand till den övriga oppositionen. Med öppna samtal kan vi tillsammans skapa majoritet i den här kammaren för att lösa situationen både för de sjuka och arbetslösa, sa han.

Budgetdebatten präglades i övrigt av att det var första gången Socialdemokraternas nytillträdde ekonomiska talesperson Tommy Waidelich mötte finansminister Anders Borg i en budgetduell. Debatten kom till stor del att handla om regeringens skattesänkningar.

Ämnen i artikeln