Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lennart Johansson var tidigare ordförande för Sverigedemokraterna i Örebro. År 2010 skrev han ett inlägg på sin blogg som anmäldes för hets mot folkgrupp. Igår dömdes han till villkorlig dom och 7500 kronor i dagsböter.

I sitt blogginlägg skrev Lennart Johansson nedlåtande om muslimer. Den formulering som Örebros tingsrätt dömde Johansson för var, "många av männen sitter hemma och tuggar droger och smider planer mot de otrogna, där vi Svenska kristna inkluderas".

Tingsrätten ansåg att Lennart Johansson med formuleringen uttryckt sig "förklenande" och klart uttryckt missaktning för muslimer som grupp.

Lennart Johansson erkände att han skrivit inlägget, men ansåg inte att han skulle dömas då endast fyra personer läste inlägget innan det fick stor spridning tack vare att medier skrev om det. Tingsrätten höll inte med och menade att blogginlägget spridits ögonblicket det publicerades på internet.

Lennart Johansson dömdes även för ofredande, sexuellt ofredande och för att ha kört för fort med sin bil.

Lennart Johansson uteslöts från Sverigedemokraterna 2010 efter att ha blivit anklagad för trakasserier, samt en anmälan om att han ska ha stulit frimärken från partiet.

Ämnen i artikeln