Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Christian Peterson, medarbetare på den högerextrema uthängningssajten Exakt24/Insikt24 och drivande i den så kallade Förtalsombudsmannen, som satt i system att försöka tysta politiska motståndare genom att stämma den för förtal, frias för grovt förtal.

Detta trots att Göteborgs tingsrätt gör bedömningen att uppgifterna som lagts ut på Christian Petersons Twitter-konto utgör grovt förtal. Och att det ”måste varit uppenbart” för den som lade ut uppgifterna. 

Christian Peterson hävdar i sitt försvar att flera personer har tillgång till hans konto för att de ska kunna hjälpas åt att sprida uppgifter. Han menar att just de åtalade inläggen har han inte spridit själv.

Personer som är kopplade till samma högerextrema mediesfär som Peterson, Exakt24/Insikt24, vittnar till hans fördel. Det rör sig om  chefredaktören Erik Almqvist, tidigare topp inom Sverigedemokraterna, samt medarbetarna Mattias Dahlgren och Per Björklund.

Tingsrätten menar utfrån deras uppgifter att det inte är fastställt att det är Christian Peterson som lagt ut de åtalade inläggen. 

Åtalet gällde uppgifter som 2021 lades ut på Christian Petersons personliga twitter-konto, som vid tillfället hade cirka 3 500 följare. Ett flertal personer som tillhör samma familj hängdes ut. I inläggen spreds intima detaljer om föräldrarnas privat- och sexliv. Både föräldrar och ett barn i familjen namngavs i tweeten. Dessutom spreds detaljer om arbetsplats och religiös tillhörighet.

Familjen beskriver i polisförhör att de mått dåligt efter uthängningen och fått ta emot anonyma telefonsamtal som skapat obehag och rädsla.

Stämma folk till tystnad

Christian Peterson är ansiktet utåt för Förtalsombudsmannen, ett projekt som syftar till att misskreditera, tysta och störa politiska motståndare genom att hjälpa högerextrema profiler att stämma dem för förtal genom så kallade förenklade tvistemål.

De främsta måltavlorna för stämning har varit journalister och opinionsbildare, både höger- och vänsterut på den politiska skalan. En av dem som stämts är exempelvis en medarbetare på Expo. Nyligen förlorade Förtalsombudsmannen i ett uppmärksammat mål mot en journalist.

Förtalsombudsmannen agerar inte ensamt utan ingår i ett nätverk av högerextrema mediaaktörer som alla har kontaktytor med varandra.

LÄS MER: Expos artiklar om Förtalsombudsmannen.

Nazism och orosanmälningar

Christian Peterson, har en bakgrund i Alternativ för Sverige och är medarbetare på Exkat24/Insikt24. Han stödjer och samverkar även med den anonyma uthängningssajten Vänsterkollen och har stöttat Nordiska motståndsrörelsens uthängningssajt Avmaskerat ekonomiskt.

I en artikel i Dagens Nyheter  framgår även att Christian Peterson tidigare själv varit en del av Nordiska motståndsrörelsen och under pseudonym medverkat i en av organisationens poddar. I podden uppger han att han är medlem och aktiv i nazistorganisationen.

Han har även tidigare uppmanat till att använda orosanmälan till Socialtjänsten rörande barn som metod för att störa politiska motståndare – något han också uppgivit att han själv har gjort.

Domen kan överklagas fram till den 18 juli.