Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I mitten av mars presenterades projektet Förtalsombudsmannen på sociala medier. Det är ett initiativ som erbjuder stöd, ekonomiskt och juridiskt, till personer som är beredda att förtalsstämma personer i privata tvistemål. Men det är inte vilka förtalsmål som helst som står i fokus. 

Redan en månad innan lanseringen förklarade grundaren och dess enda kända företrädare, Christian Peterson, i ett livesamtal på Twitter att han skulle starta en förening för att ”masstämma vänsterfolk” med målet ”att få dem dömda så många gånger som möjligt, så att man kan säga att de är kriminella”.

Inga förlikningar är intressanta för organisationen. Det handlar om att använda rättssystemet för att göra politiska poänger. Christian Peterson uppger i en högerextrem podd att Förtalsombudsmannen inte kommer att tillåta att personerna de bistår i en förtalsprocess accepterar en förlikning och att det i så fall skulle få konsekvenser.  

”Vi kommer även att skriva kontrakt med dem vi hjälper med stämningar. De kommer att bli skadeståndsskyldiga till oss om de accepterar en förlikning. Vi är inte intresserade av att jobba gratis åt folk utan ett politiskt syfte”, säger Peterson i podden.

Organisationen uppger att den har som mål att tysta ”de hatiska vänstertrollen” och att den genom att driva skadeståndskrav på mellan 10 000 och 20 000 kronor vill ”dränera” personer som de uppfattar som meningsmotståndare på pengar.

Av vad som hittills framkommit verkar det vara journalister och olika opinionsbildare, vissa med en vänsterprägel, som varit i huvudsakligt fokus. Flera av personerna som Christian Peterson nu påstår kommer att motta stämning är personer som han redan tidigare hängt ut både i sina egna kanaler och i vissa fall även gjort inslag om på den högerextrema sajten Exakt24. Christian Peterson har även själv lämnat in en stämning mot en av Expos medarbetare för en tweet.

På sociala medier uppger ”Förtalsombudsmannen” att verksamheten drivs av ”researchers och tjänstgörande jurister”. De har även sökt efter personer som, för initiativets räkning, kan söka upp och ”delge” de som stämts. Enligt Christian Peterson ska ”delgivningsmännen” förses med kameror så att filmer från delgivningen kan publiceras och spridas.

Inte registrerad 

Förtalsombudsmannen uppger via sina kanaler att de fått ett stöd på 100 000 kronor som ska utgöra startkapital för verksamheten. Vem som ligger bakom donationen är oklart och Christian Peterson själv beskriver i sociala medier donatorn som en ”som stör sig på vänsterns näthat”. Pengarna ska bland annat användas för att täcka kostnaden på 900 kronor för ansökningsavgiften vid en stämning. 

Om donationen betalats ut och i så fall till vem har inte kunnat bekräftats. Förtalsombudmannen är inte registrerad och saknar organisationsnummer, enligt Bolagsverket. Utifrån den information som i dagsläget finns om hur Förtalsombudsmannen bedriver sin verksamhet går det inte, enligt Skatteverket, att avgöra om summan är skattepliktig eller om verksamheten borde vara registrerad och lämna deklarationer. 

Christian Peterson jobbar för Exakt24 och kandiderar samtidigt för Alternativ för Sverige. Nu åtalas han för grovt förtal.
Christian Peterson i anslutning till Alternativ för Sveriges valkampanj. Ett parti han vid tidpunkten var aktiv i. Foto: Expo

”Ställföreträdande FO”

Christian Peterson presenterar sig själv som ”ställföreträdande FO” och menar att han också ska agera ansvarig utgivare för en sajt knuten till projektet. Han uppger att de inväntar besked om utgivningsbevis hos Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, för att sedan starta upp en hemsidan. Men någon ansökan hos MPRT som kan kopplas till namnet Förtalsombudsmannen eller Christian Peterson finns inte. 

Inte heller på Patent- och registreringsverket har det registrerats någon ansökan rörande utgivningsbevis samt ansvarig utgivare – åtminstone inte någon som kan kopplas till Christian Peterson. 

Det uppgavs initialt att en hemsida var på gång och på sociala medier presenterades en hemsidesadress. Men domännamnet var inte registrerat korrekt och köptes istället upp av någon som vill motarbeta FO:s verksamhet. Den som går in på sidan i dag möts av beskrivningen av Förtalsombudsmannen som ”civilsamhällesorganisationen som arbetar med att stödja kränkta nazister som blir utsatta för drev i sociala medier”.

Uthängningar i fokus

När Expo når Christian Peterson är han kortfattad. Han menar att Expos beskrivning av Förtalsombudsmannen syfte och mål är fel och att de har ett tvådelat syfte.

– Första syftet är att ge upprättelse till brottsoffer. Det andra syftet är att straffa brottslingar, säger Christian Peterson.

Han hänvisar i övrigt till sin medverkan i den nämnda podden och förklarar sedan att han inte vill svara på fler frågor innan han avslutar samtalet.  

Peterson har tidigare inte haft en egen utåtriktad verksamhet, utan mest figurerat som medarbetare på högerextrema så kallade alternativmedier, framför allt på sajten Exakt24. Även i det sammanhanget handlar det oftast om att hänga ut och misskreditera personer de uppfattar som politiska motståndare. 

Christian Peterson var fram till 2022 också aktiv i partiet Alternativ för Sverige och har producerat propaganda för partiet. Christian Peterson använder även sina egna sociala medier för att hänga ut meningsmotståndare. Expo har tidigare lyft att Peterson också har samröre med och stöttar anonyma uthängningssajter, Vänsterkollen och Avmaskerat, där den senare är kopplad till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen

Han har även tidigare uppmanat till att använda orosanmälan till Socialtjänsten rörande barn som metod för att störa politiska motståndare – något han också uppgivit att han själv har gjort.

I samband med att Rasmus Paludan brände en koran i närheten av Turkiska ambassaden rönte Christian Peterson viss uppmärksamhet. En händelse som han var involverad i förberedelserna för.

Lyssna på Studio Expo

Hjälper kända högerextremister

Förtalsombudsmannen påstår sig vara delaktiga i ett flertal stämningsmål och att flera är planerade. Två personer de hjälper att driva mål har de presenterat via sina kanaler. Det handlar om två kända högerextremister. 

Dels uppger Förtalsombudsmannen att de bistår Ingrid Carlqvist, som det senaste decenniet varit en centralfigur inom svensk extremhöger. Under många år utmärkte hon sig för sin antimuslimska inriktning. Hon har varit med och startat upp och drivit såväl en tidning som flera organisationer, bland annat Det fria Sverige - som hon nu lämnat. 

Enligt Förtalsombudsmannen egna uppgifter så har de ”skickat in en rad stämningar till förmån för journalisten Ingrid Carlqvist som har blivit utsatt för en rad hatdrev”.

Rasmus Paludan och Christian Peterson i anslutning till koranbränningen vid Turkiska ambassaden tidigare i år.
Rasmus Paludan och Christian Peterson i anslutning till koranbränningen vid Turkiska ambassaden tidigare i år.  Foto: Erik Glaad

En annan högerextrem aktör Förtalsombudsmannen uppger sig bistå ”med en rad stämningsansökningar om förtal” är Rasmus Paludan, partiledare för Stram Kurs som gjort sig känd för att åka runt och elda koraner och hetsa mot muslimer och andra minoriteter. 

Paludan utreds i nuläget för att han under påsken 2022, i anslutning till sina invandrarfientliga och antimuslimska manifestationer, kan ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. 

Som Expo tidigare har rapporterat står Peterson själv åtalad för grovt förtal, misstänkt för att på sociala medier spridit uppgifter om flera personers sexliv och religiösa tillhörighet.