Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är en klar augustidag 2018. Mannen, som nu är misstänkt för mordet i Jordbro, är vid tiden 17 år och rör sig över Sergels torg tillsammans med några andra unga män. Han bär en plastpåse, fylld med flygblad och material och är klädd i Alternativ för Sveriges officiella keps och pikétröja. Det är valår och partiets första torgmöte inför den stundande valupptakten. Det här är en av fler manifestationer arrangerade av Alternativ för Sverige som den nu misstänkta mannen deltar i.

Under uppväxten hade mannen nära anhöriga med engagemang inom den högerextrema miljön. I början av 2018 uttrycker han sympati för Sverigedemokraterna på Facebook. Senare samma år går han med i Stockholmsbaserade Nordisk ungdom. Han blir snabbt aktiv, sätter upp klistermärken och sprider propaganda. Under valrörelsen engagerar han sig, som del av Nordisk ungdom, som valarbetare för det nystartade partiet Alternativ för Sverige. I början på november följer han med Nordisk ungdom på en resa till Polen, i samband med deras årliga självständighetsmarsch.

På 300-årsdagen av kung Karl XII:s död 2018 var mannen en av de 140 personer som tågade i ett fackeltåg till Kungsträdgården. Demonstrationen arrangerades av Nordisk ungdom men innefattade även ett 30-tal aktivister från Nordiska motståndsrörelsen, som vid samlingsplatsen gick till våldsam attack mot en motdemonstration i närheten.

På sociala medier uttrycker han sig alltmer hatiskt och våldsglorifierande. På den ryska sociala medieplattformen VK poserar han med rånarluva, skyddsväst och kniv.

I januari 2019 tackar han sina kamrater i Nordisk Ungdom för ett händelserikt år och berättar att han beslutat att lämna gruppen. Istället skriver han till ledande personer inom den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen på sociala medier och i januari skickar han in en medlemsansökan.

22-åringen, vid tiden 17 år, på Sergels torg i Stockholm 2018, iklädd Alternativ för Sveriges partikläder bärandes på partiets kampanjmaterial.
22-åringen, vid tiden 17-år, på Sergels torg i Stockholm 2018, iklädd Alternativ för Sveriges partikläder bärandes på partiets kampanjmaterial. Foto: Expo

Radikaliseras på mindre än ett år

I mitten på mars 2019 blir han officiell medlem i NMR och engagerar sig genast organisationens utåtriktade aktivism. Under våren syns han i flera manifestationer och demonstrationer runt om i landet. Han delar ut flygblad, sätter upp klistermärken, hissar hakkorsflaggor, sprayar ”Död åt ZOG” och försöker aktivt värva nya medlemmar.  Efter att ha burit nazistiska symboler i samband med en manifestation döms han för hets mot folkgrupp. Han döms också för brott mot knivlagen efter att ha burit kniv vid flera tillfällen.

22-åringen har synts i NMR:s utåtriktade verksamheter, däribland vid flera demonstationer, bland annat 2019 i Stockholm.
22-åringen har synts i NMR:s utåtriktade verksamheter, däribland vid flera demonstationer, bland annat 2019 i Stockholm. Foto: Expo

Expo har kunnat följa hur mannen radikaliseras och blir alltmer uttalat våldsbejakande. ”Kampen kräver mer än ord”, skriver han i en hyllning till det högerextrema terrordådet i Christchurch där mer än 50 muslimer dödades. Han skriver också att det är dags att ta till vapen mot politiker och poliser. I flera olika inlägg uppmanar han till mord på judar.

I augusti 2019, i sviterna av Nordiska motståndsrörelsens misslyckande i valet 2018, lämnade en rad framträdande aktivister Nordiska motståndsrörelsen för att bilda Nordisk styrka som lanserades som en mer radikal spjutspets i den nazistiska kampen. Efter mindre än ett halvår som NMR-medlem valde 22-åringen att göra utbrytarna sällskap. Men inte heller här stannade han länge. Under hösten 2019 meddelar han att han tagit en paus även från Nordisk styrka.

22-åringen under NMR:s första maj-demonstration i Kungälv 2019.
22-åringen under NMR:s första maj-demonstration i Kungälv 2019. Foto: Expo

Prioriterad av polisen

Under 2020 rör han sig i en mer löst sammanhållen högerextrem nätverksmiljö i Stockholmsregionen, präglad av unga män födda kring millennieskiftet med bakgrund i NMR. Den nu misstänkta mannen är under denna tid en av de extremister i Stockholmsregionen som polisen särskilt prioriterar att bevaka.

Brytpunkten kommer i början på oktober 2020 när mannen postar ett inlägg där han säger sig sälja droger. ”Vi gör para på varorna ni pundar upp”, skriver han under bilden.

Tidigare NMR-kamrater kritiserar inlägget var på mannen i flera inlägg och storys svarar med att kritisera den högerextrema miljöns kampförberedande aktivism. ”Visst att träna är roligt, men kampsport kommer inte få er att överleva”, skriver han och uppmanar i stället till att beväpna sig med knivar och vapen.

Lämnar nazismen för gängkriminalitet

Från och med nu innehåller mannens sociala medier inte längre bilder från vit makt-spelningar, Hitler och klistermärken med hakkors på. I stället fyller han sin Instagram med musik från svenska rappare, glorifiering av drogförsäljning och livet på gatan där man ”slåss med vapen och dödlig utgång eller livstid”. Han fortsätter att posta våldsuppmaningar riktade mot poliser. I maj 2021 hyllar han Malexander-mördarna genom ett inlägg på Instagram. Gängkriminella blir nu också en allt vanligare måltavla för våldsfantasierna.

Av en personutredning från Kriminalvården 2021 framkommer att han lider psykisk ohälsa och ”en svår och traumatisk uppväxt”.

Så sent som den 20 september, en dryg vecka innan skjutningen i Jordbro som han nu sitter häktad för, postar mannen namn, adress och personnummer till en 18-årig man som förekommer som målsägande i en annan förundersökning. Den nu misstänkta utlovar hittelön till den som ”hittar och håller kvar han eller nån i hans familj”.

Romantiseringen av våld och den snabba radikaliseringen är det konstanta och genomgående i 22-åringens engagemang. Under tiden han var engagerad i den högerextrema miljön var det judar, ”förrädare”, muslimer och poliser som var måltavlorna. Efter brytningen med den högerextrema miljön är det bara polishatet som fortsatt kommer till uttryck.

I sociala medier ger 22-åringen uttryck för en utpräglad våldsromantik och ett starkt hat mot polisen.
I sociala medier ger 22-åringen uttryck för en utpräglad våldsromantik och ett starkt hat mot polisen. Foto: Kollage/Expo

Han har de senaste årens dömts vid ett flertal tillfällen, bland annat för hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen, skadegörelse och hot mot tjänsteman. Vissa av domarna kan kopplas till hans politiska engagemang. Så sent som 28 september, samma dag som skjutningen i Jordbro, meddelade Stockholms tingsrätt att 22-åringen döms till en månads fängelse för narkotikabrott. 

Förutom 22-åringen sitter ytterligare en ung man och kvinna häktade efter mordet och skjutningen i Jordbro, de är misstänkta för medhjälp.