Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I söndags genomfördes parlamentsvalets andra omgång i Frankrike. Valet blev en succé för det socialistiska blocket som med Socialistpartiet i spetsen vann egen majoritet i nationalförsamlingen. Det innebär att det innehar presidentposten, majoritet i senaten och nationalförsamlingen och att det utan problem kommer att kunna driva igenom sin politik.

Socialistpartiets dominans i den franska politiken är historiskt, men även Front National gjorde ett historiskt bra val. För första gången sedan 1986 har partiet nu företrädare i nationalförsamlingen. 1997 fick dock partiet in en representant i parlamentet, men resultatet ogiltigförklarades.

Marion Maréchal-Le Pen, partiledaren Marine Le Pens 22-årige systerdotter vann en plats i Vaucluse i södra Frankrike.

- Om eliten lyssnat skulle de förstå varför unga fransmän som mig går med i våra led, sa Marion Maréchal-Le Pen i sitt segertal.

I talet lovade hon även att kämpa för Frankrikes självständighet och att prioritera arbeten och bostäder till fransmän, rapporterar France 24.

Gilbert Collard tog partiets andra plats i distriktet Gard i södra Frankrike. Han lovade att tala för de som fått nog.

Marine Le Pen lyckades dock inte komma in i nationalförsamlingen. 114 röster avgjorde i hennes distrikt, Hénin-Beumont, till socialistpartiets kandidat Philippe Kemels fördel. Le Pen kräver nu att rösterna räknas om. Partiledaren har dock beskrivit valet som en framgång.

- Vi har all anledning att vara glada över att vi gjort ett spektakulärt resultat, sa Le Pen, rapporterar France 24.

Frankrikes nationalförsamling består av 577 ledamöter.