Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo kunde på måndagen berätta att den SD-anknutna föreningen Gimles distriktsavdelning för Stockholm och Uppsala den 30 november höll en gemensam manifestation med bland annat partiledaren för Alternativ för Sverige, Gustav Kasselstrand, för att hedra minnet av Karl XII. Även aktivister från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen var på plats.

Läs "SD-anknutna Gimle manifesterade med AFS och NMR" här. 

Ordföranden för Stockholm och Uppsala-distriktet, Tage Perntz, sa till Expo att han först inte visste vilka de övriga medverkande var, men att han kände igen Gustav Kasselstrand. Likväl genomförde de en gemensam manifestation framför Karl XII-statyn i Kungsträdgården. Tal hölls av personer kopplade till Alternativ för Sverige och Gimle-föreningen.

Nu kan Tage Perntz komma att uteslutas.

Kulturföreningen Gimle startades och drivs av Sverigedemokraternas Mattias Karlsson. I ett mejl till Expo hänvisar han till ett uttalande som föreningens riksstyrelse har publicerat på deras facebooksida.

”Riksstyrelsen ser mycket allvarligt på det som inträffat. Ett uteslutningsärende är väckt mot Gimle Stockholms ordförande”, skriver styrelsen och menar att Stockholmsdistriktet ”svärtat ned föreningens goda namn”.

Men det är inte bara distriktsordföranden som riskerar uteslutas, hela distriktet kan komma att läggas ned:

”Då detta inte är första gången som Stockholmsdistriktet visat sig oförmöget att bedriva en verksamhet som är förenlig med Gimles övergripande mål och syften, så kommer riksstyrelsen senare under veckan också att behandla frågan om en upplösning och nystart av Stockholmsdistriktet.”

Vad de tidigare överträdelserna skulle ha bestått av är oklart. Mattias Karlsson skriver i sitt mejl till Expo att han utöver styrelsens gemensamma uttalalandet inte har något att tillägga.

Flera personer har reagerat på Gimles inlägg. Även Tage Perntz har kommenterat inlägget:

"Oförskämt med denna brunsmetning. Sorgligt att en partipolitiskt obunden kulturförening skall falla till föga för en vänsteraktivistisk skittidning vars enda syfte är att skrämma och smäda folk som inte följer en socialistisk värdeavgrund", skriver han bland annat. 

Även den tidigare riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna, numera partistyrelseledamot i Alternativ för Sverige, Jeff Ahl, reagerar på Gimles uttalande: 

"Vilken löjlig överreaktion. Ni viker er för vänsterextrema Expo gång efter annan. Globalisternas piska viner och Mattias Karlsson med anhang ställer sig i givakt. Svagt."

Mikael Valtersson, Sverigedemokraternas tidigare chef på riksdagskansliet som uteslöts ur partiet 2015, menar att Gimle anpassar sig efter ”PK-etablissemanget”.

"Väldigt fegt att som vanligt böja rygg för PK-etablissemanget och gammelmedia. Kontrollerad opposition kommer aldrig kunna ändra på någonting. Beröringsskräcken mot allt som är det minsta radikalare än SD måste bort annars kommer nya och rakare krafter ta över", skriver han. 

– Det är sorgligt. Vill nu bara tacka Erland Ros för han tog sig tiden att framföra dikten. Vill också påpeka att den övriga distriktstyrelsen inte var involverade eller på plats. Riksstyrelsens beslut att öppna ett ärende mot mig är bara sorgligt, säger Tage Perntz till Expo angående riksstyrelsens beslut. 

Expo har sökt Sverigedemokraternas presstjänst för att få svar på om även partiet utreder Tage Perntz, de har dock inte återkomit med något svar. 

Texten uppdaterades 211207 kl 11:11