Gyllene Gryning expanderar utomlands
Det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning har börjat etablera sig internationellt, rapporterar the Guardian. Hittills har partiet öppnat kontor i Australien, Kanada, USA och Tyskland.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:27
Publicerad: 2013-04-02, 11:13
Lästid: 3 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Gyllene Gryning har lyckats skörda stora framgångar i Grekland. Så sent som 2009 fick partiet 0,29 procent av rösterna i allmänna val, men enligt färska opinionsundersökningar är partiet numera Greklands tredje största med stöd från 11,5 procent av befolkningen.
Nu söker man rida på framgångsvågen och utnyttja missnöjet hos de närmare sju miljoner greker som bor utomlands.
Ilias Kasidiaris, en talesman för partiet, säger till en grekiskspråkig tidning i Melbourne att man planerar att etablera sig överallt "där det finns greker". Nyheten har mötts av avsky av representanter för den grekiska diasporan i bland annat USA.
– Vi ser ingenting gyllene i Gyllene Gryning. Nationalism, fascism och främlingsfientlighet är inte del av vårt andliga eller kulturella arv, säger fader Alex Karloutsos, en framträdande representant för greker i USA, till the Guardian.
Den internationella satsningen är ett sätt för partiet att försöka vinna trovärdighet, men också röster och finansiellt stöd från utlandsgreker. Dimitris Psarras, en expert på Gyllene Gryning, säger till tidningen att partiet länge haft goda kontakter i utlandet.
– Likasinnade grupper i Europa och Ryssland har gett partiet ideologiskt stöd, och ibland finansiell hjälp. Efter att under flera år ha importerat nazism vill man nu exportera nazism, säger han.
Gyllene Gryning öppnade ett kontor i Kanada i fjol, men blev snabbt fördömda av företrädare för kanadensiska greker. Fader Lambros Kamperidis, en ortodox präst från Montreal, poängterar det motsägelsefulla i att ett invandrarfientligt parti försöker etablera sig i utpräglade invandringsländer.
– Vi är alla invandrare i Kanada. Deras filosofi och ideologi talar inte till greker som bor här, säger han.
Samtidigt finns det skäl att ta partiets satsning på allvar. I den grekiska diasporan växer missnöjet med hur politiken förs i hemlandet. Inte minst bland de stora grupper som var lojala till den gamla grekiska militärjuntan finns en grogrund för nationalistiska stämningar.
– De känner sig svikna på områden som Makedonien, Cypern och gällande den grekiska minoriteten i Albanien, och kan inte se de fascistiska sidorna av partiet. Gyllene Gryning försöker att exploatera dem, säger Anastasios Tamis, historiker i Australien, till the Guardian.
Partiet största satsning hittills har varit i USA, där närmare tre miljoner greker bor. Också där har man mötts av hårt motstånd.
– Dessa människor och deras principer kommer aldrig att bli accepterade i vårt samhälle. Deras uppfattningar är främmande från vårt sätt att leva. Vår historia som diaspora i USA har präglats av vår kamp mot rasism, säger Nikos Mouyiaris, medgrundare av Hellenic American Leadership Council (HALC), till the Guardian. Mouyiaris syftar till hur den grekiska diasporan som en av få etniska minoriteter var delaktiga i den amerikanska människorättsrörelsen på 60-talet och aktivt bekämpade rasism från bland annat Ku Klux Klan.