Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under torsdagen och fredagen förra veckan gjorde polisen en riktad insats mot aktivister tillhörande den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR. Vid husrannsakningar runt om i Stockholm fann polisen vapen och sprängämnen. Sex personer greps. Tre av dem släpptes under lördagen, men är inte avskriva från utredningen. De resterande tre häktades under måndagen. Brottsrubriceringarna är grovt vapenbrott och förberedelse till grov skadegörelse.

– Förberedelse för grov skadegörelse tolkar jag som att det är det här anträffandet av sprängmedlet, säger Ulf Göranzon kommissarie och presstalesman på Länskriminalpolisen.

Polisen fortsätter utredningen genom att analysera beslagtaget material och hålla förhör. I dagsläget har poliserna inga teorier om vapnen och sprängämnena varit ämnande för något speciellt mål.

– Vi vet inte vad de här sprängämnena och vapnen skulle användas till, säger Ulf Göranzon.

Kända av polisen

Expo har kartlagt de sex häktade och misstänkta. Det visade sig att samtliga sedan tidigare är kända av polisen.

21-åringen, häktad
Aktivist inom SMR och har deltagit vid ett flertal tidningsförsäljningar under 2007. Blev bland annat kontrollerad av polisen i samband med att SMR hade en tidningsförsäljning vid Slussen den 1 september förra året när en ung man knivhöggs. Tidigare dömd för missbruk av urkund till 50 dagsböter.

18-åringen, häktad
Aktivist inom SMR och har deltagit vid flera av SMR:s aktiviteter under 2007 och 2008. Blev bland annat kontrollerad av polisen i samband med att SMR hade en tidningsförsäljning vid Slussen den 1 september förra året när en ung man knivhöggs. Dömdes den 4 december till två års fängelse för mordbrand, vapenbrott och skadegörelse.

28-åringen, häktad
Aktivist inom SMR och har varit aktiv i nazirörelsen sedan mitten av 1990-talet. Gick med i Svenska motståndsrörelsen under slutet av 1990-talet och är en av de aktivister som varit med längst med i organisationen. Tidigare dömd till villkorlig dom och 100 dagsböter för vapenbrott.

24-åringen, misstänkt
Aktivist inom SMR och har varit aktiv i nazirörelsen sedan slutet av 1990-talet. Har sedan 2003 deltagit på mängder av organisationens aktiviteter. Är tidigare dömd till fängelse för två fall av misshandel, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, skadegörelse och våld mot tjänsteman.

23-åringen, misstänkt
Aktivist inom SMR. Har sedan 2003 deltagit på mängder av organisationens aktiviteter. Tidigare dömd för grov misshandel, misshandel, våldsamt motstånd olovligt innehav av farligt föremål.

20-åringen, misstänkt
Aktivist SMR. Har under 2006 spridit en mängd propaganda för Nationalsocialistisk front men är idag aktiv inom Svenska motståndsrörelsen. Det finns två pågående mål mot honom i Stockholms Tingsrätt och Solna Tingsrätt där han är misstänkt för misshandel, grov misshandel och rån.

Svenska motståndsrörelsen och våldet

I början av 2008 skickade Säkerhetspolisen ut en varning till kriminalpolisens underrättelsetjänst runt om i landet. I skrivelsen stod det att man befarade ökat våld från Svenska motståndsrörelsen.

Svenska motståndsrörelsen definierar sig själva som "rasmedvetna" nationalsocialister. Synen på våld är pragmatisk. I sin tidning Nationellt Motstånds förklarar organisationen:

"Organisationen har ingen beväpningspolicy och behöver ingen sådan. Men eftersom, bland andra, systemets fotsoldater inom de olika vänsterorienterade bokstavsgrupperna som finns har uttalade mål att skada enskilda aktivister och organisationer, kan alla förstå att dessa inte tänker göra sig till enkla måltavlor för eventuella angripare."

Svenska motståndsrörelsens aktivister har de senaste åren vid ett flertal tillfällen hamnat i konfrontation med meningsmotståndare, framför allt från den militanta vänstern. Konfrontationerna har skett i samband med att organisationen sålt sin tidning, delat ut propagandamaterial eller haft offentligt möte. I september 2007 knivskars till exempel en ung man vid Slussen i Stockholm, då Svenska motståndsrörelsen var där för att sälja sin tidning. En aktivts dömdes senare till fem års fängelse för försök till dråp.

Under de senaste månaderna har flera aktivister ur Svenska motståndsrörelsen gripits. För ett par veckor sedan greps tre aktivister i Västervik med bilen fullastad med så kallade molotovcocktails och diverse andra tillhyggen. I januari i år dömdes två aktivister för försök till mord.

Det är inte heller första gången polisen finner vapen bland Svenska motståndsrörelsens aktivister. I januari 2007 dömdes till exempel en av ledarna för organisationen efter att han hade grävt ner vapen i ett skogsområde Upplands Väsby, norr om Stockholm. På vapengömman fann polisen fingeravtryck från den nu häktade 28-åringen, vilket dock inte ledde till åtal.