Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Gunnar Malmström kommer att ge sitt besked om avhoppet i samband med kommunfullmäktiges möte ikväll. Malmström har valt att lämna Sverigedemokraterna eftersom han inte känner igen strategin i partiet som förts från 2004 och framåt.

– Idag är det bara fyra personer som bestämmer allt och ger näring åt trädet, säger han.

Malmström tycker att Jimmie Åkesson, Björn Söder, Mattias Karlsson, Richard Jomshof och Martin Kinnunen tog död på moderorganisationen. De tog över 2005 med vad Malmström kallar för en smutsig kupp mot den förre partiledaren Mikael Jansson, rapporterar Hallandsposten. Vad denna "smutsiga kupp" innebär besvarar han inte.

För Hallandsposten har Malmström förklarat att Sverigedemokraterna i distrikt syd påstår att partiet inte är främlingsfientligt samtidigt som partiprogrammet har stoppats i byrålådan i rädslan över vad pressen ska skriva. Det tycker Malmström ger dubbla budskap.

Gunnar Malmström kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige för stunden. Han menar att diskussionerna framöver och reaktionerna utifrån kommer att styra hur det blir senare.

I Halmstad har Sverigedemokraterna haft två av 71 mandat i kommunfullmäktige. Efter Malmströms avhopp finns det inte längre några sverigedemokrater kvar. Lorenz Neuman, ordförande för Sverigedemokraterna i Halmstad tror inte att avhoppen har några konsekvenser för den lokala organisationen.

– De i styrelsen jobbar fantastiskt bra och vi kommer att delta i både kommun- och landstingsvalet nästa år, berättar Neuman för Hallandsposten.

Ämnen i artikeln