Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den internationella trenden med mindre nazistiska slagsmåls- och träningsklubbar, så kallade active clubs, etablerar sig inom den svenska extremhögern. Genom att bedriva träning vill de aktivera en ”krigaranda” i mindre, mer lokala, aktivistgrupper som frekvent tränar närstrid för att öka sitt våldskapital, något Expo tidigare skrivit om i årsrapporten över den svenska rasideologiska miljön för 2022.

Nu kan Expo avslöja att två av de mer nystartade grupperna inom ett av de nätverk av active clubs som finns i Sverige – Aktivklubb Skåne och Aktivklubb Småland – i slutet av augusti tränade närstrid i en brottningssal i kommunägda Växjö simhall, det visar utdrag ur kommunens bokningssystem som Expo tagit del av. Privatpersonen som står bakom lokalbokningen och är drivande bakom initiativet har även en liggande bokningsförfrågan för träning i samma hall i början av oktober som kommunen ännu inte bekräftat.

Läs mer: Nazister förlorar lokal i Deje

Brottningssalen används vanligtvis som träningslokal för en lokal brottningsförening, som bland annat sysslar med barn- och ungdomsverksamhet. Men salen är också bokningsbar för vem som helst genom Växjö kommuns bokningssystem.

På bilder som delats på plattformen Telegram syns aktivisterna träna kampsport och posera med fanor med texten ”Försvara Småland” och ”Försvara Skåne”. I en text skriver gruppen att man inte ska bli ”en av mångkulturens offer” – i stället uppmanas den som läser att gå med i deras grupp för att lära sig att slåss.

De nystartade smågrupperna inom Aktivklubb Sverige tränade närstrid i en kommunal brottningssal i Växjö.
De nystartade lokalgrupperna inom Aktivklubb Sverige tränade närstrid i en kommunal brottningssal i Växjö. Foto: Skärmdump/Expo

Amerikansk förlaga

Konceptet med så kallade active clubs kommer från den amerikanska våldsdömde nazisten Robert Rundo. Grunden lades redan 2017 i den så kallade Rise Above-rörelsen (RAM) som bildades för att vara en slags motvikt mot det som rörelsen kallar ”tangentbordskrigare”, det vill säga personer som för sin politiska kamp på internet. 

Rörelsen beskriver sig också som motståndare till det moderna samhället som de menar har förstörts av kulturella influenser från liberaler, judar, muslimer och icke-vita migranter. Svaret på detta är, enligt rörelsen, lokal organisering i grupper som ägnar sig åt högerextrem ideologisk skolning samt styrke- och närstridsträning. Konceptet går ut på att försöka ompaketera högerextremism och göra den mer tilltalande genom att koppla samman den med fysisk träning, kampsport, gatustrid och hypermaskulinitet.

NMR utmanas

I Sverige är Gym XIV i värmländska Deje den ledande gruppen inom trenden med active clubs och fungerar som en hub för liknande lokala grupper. Under 2022 arrangerade den värmländska gruppen konferensen Kontrapunkt där det bland annat lärdes ut hur aktivisterna skulle bli ”starkare och farligare”.

Det senaste året startades också initiativet Aktivklubb Sverige, en slags paraplyorganisation som de nystartade lokalgrupperna Aktivklubb Småland och Skåne tillhör.

De mindre grupperna utmanar också Nordiska motståndsrörelsen (NMR), främst om uppmärksamhet och engagemang från yngre aktivister. Det har resulterat i att NMR själva försökt haka på trenden med active clubs, genom att på vissa håll kalla sina kampsportsträningar för samma sak.

Lyssna på Studio Expo:

Kommunen: ”kommer inte hyra ut i fortsättningen”

– Det du berättar nu är nytt för oss, säger Thomas Ekelius, förvaltningschef för Kultur- och fritidsförvaltningen på Växjö kommun.

Han säger att kommunen har begränsade möjligheter att förhandsgranska vilka som hyr kommunens lokaler.

– Vi är ju inte Säpo och vi är inte polisen utan vi är väl och ska väl vara relativt tillmötesgående tills det visar sig att det du håller på med inte är förenligt med våra regler.

Växjö kommun ska efter Expos granskning titta närmare på ärendet för att undersöka den liggande bokningsförfrågan närmare och Thomas Ekelius säger att det inte kommer förekomma nazistisk närstridsträning i kommunens lokaler framöver.

– Det låter väldigt olämpligt och om vi på något sätt kan få detta bekräftat så kommer vi inte att hyra ut lokaler till dem i fortsättningen, säger Thomas Ekelius, förvaltningschef för Kultur- och fritidsförvaltningen i Växjö kommun till Expo.

Se Expos presentation av rapporten Svensk rasideologisk miljö 2022:

Ämnen i artikeln