Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Texten uppdaterades 8/10 2020 klockan 09.04

Den 12 september hade Boerman Scandinavia AB sin första träning i en kommunal träningsanläggning i Upplands Väsby. Företaget har också bokat upp sig för träning en gång i veckan under resten av höstsäsongen i samma lokal.

Bakom företaget som står för bokningarna är Jonas Nilsson, en känd svensk högerextremist som i dag framför allt är engagerad i  Palaestra Media. Nu har alltså Nilsson, genom Palaestra Media, inlett en kampanj för att samla "Sverigevänner" att träna MMA. På företagets hemsida presenteras träningsverksamheten som en central del i den politiska verksamheten.

”I det antika Grekland utbildades männen och förberedde sig för den fysiska kampen i Palaestran. Palaestran var arenan för närkampsträning, men det var också den plats där Aristoteles hade sin filosofiskola. Palaestra var därmed en plats för såväl förberedelser för fysisk som intellektuell kamp. De två är starkt kopplade till varandra.”, står det på Palaestra Medias hemsida.

Producenter av propaganda om en hotad vit ras

Palaestra media är en central aktör i att producera högerextrem propaganda. De har producerat en rad filmer med ett underliggande budskap om att vita människor är under attack på grund av sin hudfärg. Återkommande lyfts myten om att det i Sydafrika pågår ett folkmord på vita. En av huvudpersonerna inom Palaestra Media är den våldsdömde svenska högerextremisten Jonas Nilsson. Han har ett långt förflutet i den svenska vit makt-miljön.

Han har varit engagerad i såväl Svenska motståndsrörelsen (nu Nordiska motståndsröelsen) som nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti. I Svenskarnas parti var han engagerad i det till partiet kopplade och nu nedlagda propagandaorganet Motgift. Jonas Nilsson har också skrivit böcker som givits ut på Logik förlag, ett rasideologiskt bokförlag som från början var knutet till Nationalsocialistisk front och därefter Svenskarnas parti. En av Nilssons böcker är Anarko-fascism där han förespråkar en kombination av fascism och högerradikal libertarianism.

Vill organisera sig som fotbollshuliganer

I såväl hans böcker som i en rad intervjuer ger Nilsson uttryck för antidemokratiska idéer om ett politiskt system som ska ledas av män, och där kvinnor ska sakna politiskt inflytande. Nilsson menar också att en maktkamp mellan vita och vad han beskriver som invandrare och då i synnerhet muslimer är oundviklig.

”Det är upp till oss svenska män att försäkra oss om att det patriarkala samhället kommer styras av oss och inte av muslimer. Just nu förlorar vi för vi slåss inte. Men det gör dem”, sa han i en podd från den antisemitiska och rasideologiska sajten Red Ice Creations 2017.

I samma avsnitt beskrev han hur den nationalistiska rörelsen som han identifierar sig med bör förbereda sig för den kommande striden redan nu. Han pratar om att rörelsen måste agera ”semi legalt”.

”Så som huliganfirmor. Vi är en del av samhället, men vi är också utanför det. Vi lyder under våra egna moraliska lagar och vi accepterar inte i tysthet statens eller invandrarnas”, säger han i Red Ice Creations podd.

I boken Anarko-fascism har han utvecklat sina tankar om ett kommande ”raskrig”.

”Vi har aldrig varit så nära att gå under så som nu.”, skriver han och citerar en känd nazist som var aktiv i Vitt Ariskt Motstånd: ”Det är rasligt självmord på vår nation”.

Avslöjades träna aktivister i den så kallade Alternativhögern

2018 gjorde SVT:s Uppdrag Granskning ett reporatage om den svenska Alternativhögern som Jonas Nilsson figurerade i. Bland annat kopplades han till en underjordisk högerextrem grupp som kallade sig för "Föreningen". Ett krav på medlemskap i gruppen var, förutom att man var en vit man även, att man skulle ha tillgång till vapen. Jonas Nilsson tränade enligt granskningen "Föreningens" medlemmar i kampsport.

– Vill du införliva din egen politik i någon mening så måste du som politisk enhet ha ett våldskapital, sa Jonas Nilsson till SVT.

Jonas Nilsson har själv hävdat att han ingått i främlingslegionen och 2015 besökte han det högextrema Azov-förbandet i Ukraina, för vilka han enligt egna uppgifter agerade som instruktör. Under sin tid i Svenska motståndsrörelsen reste han till Sydafrika tillsammans med andra aktivister som frivillig i den nazistiska paramilitära organisationen Afrikandiska motståndsrörelsen, AWB, vars mål är att återinföra apartheid. 

Expo har sökt ordföranden för Kultur- och fritidsnämnden i Upplands Väsby utan resultat.