Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter att en högerextrem sajt hängt ut en åklagare på grund av ett åtal rörande hets mot folkgrupp, så reagerade flera användare aggressivt i en chattgrupp på Telegram tillhörande Nordiska motståndsrörelsen.

En av dem som reagerade var Anders Jonsson som är aktivist i NMR, i Stockholmsområdet, sedan åtminstone 2017. Vid sidan av gatuaktivismen är han en av NMR:s mest hängivna propagandaspridare på plattformar som Telegram och VK.

”Vilken äcklig JUDE lakej slyna. Det minsta hon förtjänar är en tillrättavisning”, kommenterar Anders Jonsson åklagarens beslut om åtal i chattgruppen.

Expo har tidigare kunnat visa hur NMR kallar våldsincidenter för ”en tillrättavisning” när de rapporterar om dessa i sina egna kanaler. ”Tillrättavisningar” är ett medvetet otydligt begrepp som innebär någon form av fysisk konfrontation. Organisationen har till och med använt det för att beskriva misshandel.

Men det var inte bara i chattgruppen som Anders Jonsson uttryckte sig hotfullt mot åklagaren. På en av NMR:s hemsidor skrev han dessutom i kommentarsfältet: 

”Folkförrädarna måste få sona sina brott. Rättvisan kräver det. I dag är det tvärtom: Betalda JUDE lakejer agerar för att fängsla nationalister och patrioter och kan till dags dato göra det helt ostraffat. Det är fruktansvärt oanständigt och orättfärdigt. Så kan det inte få fortsätta.”

Han förkommer under flera avsnitt i belastningsregistret. I fjol dömdes han till fängelse sedan han skickat flera hundra sms med antisemitiskt och rasistiskt innehåll till tre kvinnliga opinionsbildare. Samma år dömdes han åter för 122 fall av hets mot folkgrupp. Trots domar har han fortsatt att hetsa på nätet. 

Anders Jonsson har före tiden i NMR bakgrund i SD, som han kandiderade för i Sundbyberg i valet 2014. Han uteslöts året därpå sedan han åtalats för hets mot folkgrupp och hot mot tjänsteman.

Expo uppmärksammade nyligen hur hot mot politiker och opinionsbildare spreds i NMR:s chattar på Telegram.

Expo har sökt Anders Jonsson för en kommentar.