Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Gustav Kasselstrand hade hoppats att ta plats i styrelsen i Stockholms län. Han hade dock inte stöd från valberedningen utan hade nominerats av medlemmar. Inte heller den avgående ordföranden i länet Robert Stenkvist stödde Kasselstrands kandidatur.

Inför årsmötet i Stockholms län hade Stenkvist på sin blogg lyft fram en oro att årsmötet skulle bli stormigt. Det hade det tidigare blivit i SD-Stockholm Stad när vice ordföranden i Sverigedemokratisk ungdom William Hahne lyckades ta över distriktet.

På årsmötet i Stockholms län släpptes bara medlemmar som är skrivna i distriktet med rösträtt in på mötet. Anledningen var oroligheterna i Stockholm stad enligt SD-Stockholms läns twitterkonto.

Gustav Kasselstrand insåg att loppet var kört för hans del när medlemmarna på årsmötet beslutade att styrelsen inte skulle utökas. Då drog Kasselstrand också in sin kandidatur.

"Jag vill gratulera Per Carlberg som är ny ordförande i SD Stockholms län. Årsmötet valde att inte utöka antalet ledamöter med två stycken (med röstsiffrorna 86-69) och det innebär att jag formellt drar tillbaka min kandidatur på val av ledamöter, skrev Kasselstrand på Facebook.

Expo Idag kunde inför årsmötet avslöja att den nyvalda ordföranden Per Carlberg på Facebook gillat en rad rasideologiska och nyfascistiska grupper. En ledamot i den nya styrelsen spred nyligen en rasistisk bild på det sociala mediet.

Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge uppger till Expo Idag att han är nöjd med hur årsmötet gick.

– Det var ett stort möte med 160 deltagare och det avlöpte på ett bra sätt. Jag var positivt överraskad. Det var betydligt bättre nivå på det här mötet än det i Stockholms stad vilket är glädjande, säger Henrik Vinge.

Det är oklart om Sverigedemokraterna granskar den nya styrelsen. I Stockholm stad granskas flera i William Hahnes styrelse just för att spridit och gillat material från den rasideologiska miljön.