Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Jag har kommit till en punkt där jag måste välja mellan att arbeta för vårt folk eller sätta mina egna nära och kära i första rummet, säger han till Expo.

För bara ett år sedan stod det klart att Björn Björkqvist för tredje gången dömts för hets mot folkgrupp och skulle få spendera tid i fängelset. Då frågade Expo honom om det var värt det och då var hans svar något vacklande:

- Man kan ju aldrig hålla på och tänka på personliga fördelar när man driver opposition i samhället. För egen del kanske det inte är värt det, men för egen del är det kanske inte värt att vara engagerad, berättade Björn Björkqvist då.

Efter sin första dom som gällde bland annat hets mot folkgrupp har han dömts för flera brott, bland annat våldsamt upplopp i samband med en demonstration i Nora 1998.

Det definitiva beslutet kom i slutet av förra veckan, men Björkqvist säger att han internt berättat att han ämnat att lämna åtminstone sin post som propagandachef sedan valet förra året. Anledningen till att beslutet kommer just nu beror på att han blivit pappa igen.

- Det slutgiltiga beslutet tog jag i slutet av förra veckan och det beror på att jag fick en dotter till för bara ett par dagar sedan. En annan sak som legat till grund för mitt beslut är att släktingar och andra anhöriga har fått lida för att folk inte kan skilja på mina åsikter och deras åsikter, säger Björn Björkqvist.

Björn Björkqvist vill i dag inte uttala sig om något som ligger för nära organisationen, men säger att anledningen till att han inte heller vill stå med som medlem i Nationalsocialistisk Front beror på att han tröttnat på passiva medlemmar.

- Framför allt så är det för att jag är av den åsikten att ska man verka i ett parti så ska man verka aktivt och inte sitta och rulla tummarna.

Är din åsikt att det är många i NSF som är passiva?

- Ja, för många i alla fall, säger han till Expo.

Annars är han inte intresserad av att prata varken politik eller vad det här kan tänkas betyda för NSF. Han säger att det finns många sätt att hoppa av på och det här är hans sätt. När Anders Högström hoppade av som ledare för NSF 1999 så gjorde han det utan att informera sina vänner. Han ringde tidningarna och sedan klippte han banden och det har Björkqvist undvikit och är därför inte rädd att han ska ses som en förrädare inom nazirörelsen.

Han väntar nu på ett fängelsestraff som ska påbörjas inom en månad för tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Tingsrättens dom angående ett förord i en nyutgåva av skriften "Judefrågan" kom förra året och löd åtta månaders fängelse. Hovrätten sänkte dock straffet till fyra månader och hans överklagan till Högsta Domstolen avslogs nu i sommar. Han väntar dock andra domar i andra fall och hoppas kunna skjuta på sitt fängelsestraff tills allt det rättsliga är avklarat.

Frågan är berättigad - gör Björn Björkqvist en helomvändning precis som Anders Högström. Björkqvist upprepar sig själv.

- Mina åsikter är sedan 23.55 den 18/8 2003 mina privata åsikter och dem kommenterar jag inte. Jag kan säga så här att det ringde en journalist från Sveriges Radio och frågade om jag hade bytt åsikter sedan jag lämnade partiet och på de här timmarna så har jag inte hunnit med det, säger han och skrattar.

Vem som kommer att ta över posten som propagandachef är inte klart och det trots att Björkqvist annonserat att redan innan valet för ett år sedan att han skulle lämna.

- Det finns lite folk tillfrågade och det är en så stor uppgift som Björn har haft. Han har ändå suttit med i riksorganisationen och haft översikt i flera års tid så det blir svårt för folk från lokalnivå eller som har haft andra arbetsuppgifter att ta över en sådan position, säger Anders Ärleskog som sitter i riksstyrelsen för NSF.

Anders Ärleskog lämnas nu nästan helt ensam kvar i riksorganisationen. Vid sin sida finns nu bara Daniel Höglund från Trollhättan, men Anders tror inte att detta kommer att påverka partiet nämnvärt.

- Ni får avvakta och se. Vi kommer att lösa det här internt och hur lång tid det tar finns ingen anledningen att diskutera just nu utan huvudsaken är att verksamheten fortlöper som den ska, säger Ärleskog.

Anders Ärleskog har själv legat lågt med partiverksamheten den senaste tiden på grund av att han blivit pappa och säger att det inte är någon brådska med en ny propagandachef eller ny ledare för partiet. Ända sedan Anders Högströms avhopp 1999 så har Ärleskog fått frågan när en ny ledare kan presenteras, men likt ett mantra så upprepar han att det inte är så viktigt.

- Det handlar inte bara om att hitta någon som vill ta över de här posterna. Det måste tillsättas lämpliga personer för det är ett stort ansvar och det är stora uppgifter. Det måste först finnas personer som klarar av de här uppgifterna, säger Anders Ärleskog.

En som blir glad över Björn Björkqvists avhopp är den gamle ledaren för NSF, Anders Högström. De bor båda två kvar i Karlskrona och han blir mycket förvånad när han får höra om Björkqvists avhopp.

- Han har tagit ett steg i rätt riktning innan det var för sent. Nu ska jag ringa honom och säga hej, berättar Anders Högström.

För Nationalsocialistisk Front betyder det här stora problem även om man inte vill erkänna det. Sedan 1999 står man utan en ledare och nu saknar man även en offentlig propagandachef.
 

Historik: Björn Björkqvist

Han började engagera sig nationellt vid 13 års ålder. Han slöt kontakter med allt ifrån Sverigedemokraterna till Frisinnade Unionspartiet. Ingen av dessa organisationer passade honom helt och 1995 valde han att grunda Fosterländsk Ungdom på Gotland.

Fosterländsk Ungdom var en lokal organisation och det var enbart gotlänningar som kunde vara medlemmar. Deras politik var rasideologisk men lyfte även fram frågor som att man ville minska drogerna samt förbjuda all trafik innanför ringmuren.

Björn Björkqvist gjorde sig känd för den nationella rörelsen och allmänheten 1996 då han dömdes i Högsta Domstolen för brott mot uniformslagen. Det var under den här rättegången han kom i kontakt med aktivisterna från Nationalsocialistisk Front och Smålands SA.

1996 blev han ansvarig utgivare för den nazistiska tidningen Stormpress och samma år övergick Fosterländsk Ungdom till Nationalsocialistisk Front Gotland.

1997 flyttade han till Karlskrona för att bli propagandachef för Nationalsocialistisk Front. Inom en månad hade han gjort sig känd för Karlskronas befolkning efter att han hade gått ut i den lokala media med att han "ville krossa demokratin".

Björn Björkqvist har gjort sig känd inom rörelsen som en aktiv propagandist och extrem antisemit. Björkqvist har förespråkat en mer politisk linje inom nationalsocialismen istället för militant.