Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna har en historia med rötter i Bevara Sverige svenskt. Är det en belastning?
– Partiet har haft barnsjukdomar. Vi har dragit till oss extremister, rättshaverister och alla typer av marginaliserade människor. Det blir ofta så för en organisation som ställer sig utanför etablissemanget. Jämför man partiet i dag med hur det var 1994 är det en betydlig skillnad, både på medlemssammansättning och politik.

Har ni en kontinuerlig renhållning?
– Ja det har vi. Men vi är en öppen organisation så vi kan inte agera på förhand.

Finns det rasister bland de som företräder partiet?
– Nej, det finns inget som jag skäms för. Men samtidigt har vi nästan 300 kommunala mandat så det är omöjligt för mig att svara på.

Har ni någon handel- och vandelsförsäkran?
– Det har vi. Vi hade mellan 500 och 1000 kandidater i senaste valen. I stort sett samtliga skrev under en vandelsförsäkran på heder och samvete.

Vad kräver ni av dem?
– Dels att man redogör för sin tidigare politiska erfarenhet. Dels att man kort beskriver sin ideologi, men också redogör för om man är tidigare straffad.

Får man ha förflutet inom rasist- eller nazistorganisationer?
– Nej, det får man inte ha.

Finns det personer med nazistsympatier som företräder Sverigedemokraterna?
– Nej, det gör det inte.

Jag har lite papper som jag vill visa dig...
– Jag har inga kommentarer till det här nu alls.

Generellt, kan man vara med i Sverige-demokraterna om man aktivt bidrar till nazistiska organisationer?
– Nej, naturligtvis inte. Om det du säger är riktigt så kan de inte vara kvar.

Varför dras de här till Sverigedemokraterna?
– Jag har ingen kommentar till det, eller jag vet inte om de här människorna generellt drar sig till oss. Min uppfattning är att de som har extrema uppfattningar i dag har sina egna organisationer och de söker sig dit. Vi har en öppen medlems-intagning så det är omöjligt för oss att garanatera oss från infiltration från alla möjliga håll.

Du tror att det kan röra sig om infiltratörer?
– Jag vill inte uttala mig om dessa enskilda personer för jag vet inte vad det här gäller.

Hur besvärande för Sverigedemokraterna är såna här uppgifter?
- Det är ju inte bra. Framför allt om det rör sig om personer som är företrädare för vårt parti. Det är tacksamt att det finns en granskning av våra företrädare för det gör det mycket lättare för oss att hålla rent. Det här är uppgifter vi aldrig själv skulle få. Samtidigt är det besvärande när vi lägger ned hemskt mycket tid och kraft på att hålla rent i partiet.

Det visar att det inte riktigt rent?
– Jag är ganska säker på att vi i förhållande till andra partier är bra på att hålla rent. Titta på vänsterpartiet med hur mycket extremister som rör sig i deras svans, afa och andra autonoma. generellt sett har jag inget problem med vår renhållning men det är klart att det kan smyga sig in en eller en annan som inte är lämplig.

Varför finns detta hos er?
– Jag är inte säker på att det är ett generellt problem, det är några individer. Det kan vara olika förklaringar, att man försöker infiltrera partiet. Det kommer att följas upp internt hos oss. Det kommer säkert leda till någon enskild åtgärd, men just nu har jag inget mer att säga än att det är tråkigt.

Ämnen i artikeln