Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vid fyra-tiden började aktivister till Nationaldemokratisk Ungdom samlas i mindre grupper runt om i staden. Vid sextiden slöt de i samlad trupp upp vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm. Från Mariatorget gick tåget Hornsgatan ner och över Skeppsbron. Därefter följde de kajen ned mot Kungsträdgården och statyn över Karl XII där tidigare firanden hållits. Men platsen är sedan flera år avspärrad av polisen.
Vid slottet vek tåget av upp mot Riddarholmen. Från en megafon ropades parollerna ut. "Argument – Inga förbud", "Göran Persson – landsförrädare" och "Marc Abramsson – politisk fånge" skanderade de 220 demonstranterna.

Politisk demonstration

Väl framme vid Riddarholmskyrkan där Karl XII ligger begravd formerade sig demonstranterna i en halvcirkel kring fanbärare och organisatörer. Flera personer höll tal. Fredrik Bergman, fullmäktigeledamot för Nationaldemokraterna i Södertälje, tog upp Karl XII:s tid i Turkiet. En tid som han menar utnyttjas av hans belackare. Mot slutet av talet blev Bergmans försvar av Karl XII att han "inte tog med sig kriminalitet hem till Sverige".

- Ja, Karl XII var i Turkiet, men han tog inte med sig några moskéer, slöjor eller gruppvåldtäkter hem, sa Fredrik Bergman.

Bergmans tal hade fokus på Karl XII. Det var han ganska ensam om jämte partistyrelsens representant Tomas Johansson. Johansson riktade in sig på Karl XII levnadsår och öde. Dessa två var de som höll sig till det som var anledningen till marschen. Robert Almgren, som tagit vid som ordförande för ungdomsförbundet vid Marc Abramssons frånvaro, gjorde klart att marschen handlade lika mycket om politik. Han tog upp häktningen av Marc Abramsson i sitt tal.

- Han sitter där för att han sa sanningen och för att han vill värna om kärnfamiljen och det svenska, sa Robert Almgren.

Almgren poängterade också att söndagens marsch inte var årets huvudmål och siade om att man kommer vara 2000 i Salem den sjätte december.

NDU-organisatören Andreas Wallentin tog upp samma tema i sitt tal och han upprepade att de inte bara var där för att hylla Karl XII.

- Vi är inte bara här för att hylla Karl XII. Det här är också en protest mot den politiska terrorn, sa Andreas Wallentin.

Mötet avrundades med att demonstranterna sjöng Kungssången. Vid Nationaldemokraternas Gustav II Adolf-firande i Norrtälje för en knapp månad sedan visade det sig att merparten av demonstranterna aldrig hört sången. Detta föranledde NDU att dela ut sångblad till deltagarna vid söndagens manifestation. Till sist sjöngs nationalsången.

Mötet förlöpte lugnt och inga konfrontationer med motdemonstranter uppstod.

Den 30 november har på senare år inte lyckats locka särskilt många deltagare. Tidigare var det den enda dagen då den nationella rörelsen kunde gräva ned stridsyxorna. På senare år har firandet huvudsakligen bestått av en handfull entusiaster som samlats utanför Riddarholmskyrkan. Med Nationaldemokraternas framväxt i Stockholm tycks traditionen åter ha fått liv.