Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var under tisdagmorgonens Säpo-razzia som polisen fann ett handeldvapen, en skarpladdad pistol, i Klas Lunds bostad.
Klas Lund erkände vid dagens häktningsförhandlingar i Skövde polishus att pistolen var hans, men krävde att bli satt på fri fot. Vapnet var till för självförsvar, som skydd mot den hotbild Klas Lund känner mot sin person, inte för fortsatta gärningar, menade försvaret.
Rätten gick på Klas Lunds linje och han sattes på fri fot strax efter klockan fyra på eftermiddagen.

- Åklagaren hade inte tillräckligt på fötterna, kommenterade försvarsadvokat Gunnar Falk häktningsförhandlingen som delvis hölls bakom stängda dörrar.
 

Förvirring inom nazi-leden

Klas Lunds erkännande måste ha kommit som en överraskning för den resterande delen av SMR-ledningen, varav tre personer fanns på plats under förhandlingarna.
Strax före häktningsförhandlingen offentliggjorde Svenska motståndsrörelsen via sin hemsida att det i själva verket fanns en annan ägare till det beslagtagna vapnet, en annan medlem i organisationen som var beredd att ta på sig ledarens brott.

Bland annat skrev man att:

"Klas Lund, sitter dock i skrivande stund anhållen för grovt vapenbrott på grund av en pistol som beslagtogs på platsen vid hans gripande. Dock har den verklige ägaren till vapnet nu gett sig tillkänna för polisen"

När häktningsförhandlingarna stängdes för allmänheten och det stod klart för Klas Lunds tre närvarande kamrater att ledaren erkänt brottet gick mobiltelefonerna varma. Artikeln om "den rätta ägaren av vapnet" togs omedelbart ner från hemsidan.

 

 

"Vapen för skyddsbehov"

Vid förhandlingarna berättade Klas Lund varför han haft en skarpladdad pistol i sitt hem. Han berättade för rätten att han endast hade den i syfte att kunna försvara sig.

- Han har ansett sig ha ett skyddsbehov, sa Lunds försvarsadvokat Gunnar Falk efter förhandlingarna.

Vidare menade försvaret att Klas Lund inte dömts för något brott på tolv år och att det därför inte föreligger någon uppenbar risk att han skulle återfalla i brott. Därför skulle inte heller Lund hållas kvar i häktet, menade försvaret.

Kammaråklagare Lars-Göran Wennerholm är inte helt säker på om han nöjer sig med rättens beslut om att sätta Lund på fri fot. Han säger dock att han troligen inte kommer att överklaga.

 

 

 

 

Mindre uppbackning

Ledaren backades upp av tre personer från Svenska Motståndsrörelsen. Det var bland annat Stefan Jacobsson och Magnus Söderman. Under de dygnen som Lund suttit i förvar har Söderman klivit fram som tillfällig kontaktperson och talesman för organisationen.