Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Partiet lockar många av de som är missnöjda efter den senaste tidens turbulens och förväntas få mellan tre och fem procent. Man fokuserar främst på invandringen och säger sig vilja skicka hem alla som inte är greker. Antonis Klapsis är forskningschef vid Constantinos Karamanlis-institutet för demokrati, han menar dock att Gyllene Gryning kommer få svårt att bibehålla sitt stöd efter valet.

– Till en början kommer de säkert göra mycket väsen av sig och försöka bli en del av regeringskoalitionen, vilket de inte kommer få bli. Med tiden kommer det gå upp för folk vad de egentligen är för några och då kommer stödet falla, säger Antonis Klapsis till Expo.se.

Partiets uppgång i opinionen går att förklara med den kris som landet upplevt, menar Apostolis Papakostas som är professor i sociologi vid Södertörns Högskola och följer den grekiska utveckling nära. Han menar att de demonstrationer som följde i krisens spår och polisens oförmåga att hålla ordning fått många att tappa tron på de sittande partierna.

– Man ser det som att staten har kollapsat. Det finns en allmänpolitisk förvirring och en antieuropeisk nationalism i landet. Gyllene Gryning är det mest extrema uttrycket för detta, säger Apostolis Papakostas.

Man har i Gyllene Gryning försökt tona ner den nazistiska retoriken inför valet, just för att vinna fler röster. Man fokuserar på att invandrare bär skulden till landets ekonomiska kris och de kravaller som drabbat Aten. Att invandrare skulle ha något med den ekonomiska krisen avfärdas av en rad ekonomiska experter, det skriver bland andra New York Times.

Helt fri från nazismen har man dock inte blivit. När partiledaren Nikolaos G. Michaloliakos förra året tog plats i Atens stadsfullmäktige skapade han stora rubriker när han reste handen i en hitlerhälsning. Händelsen inträffade under en hetskt diskussion där Michaloliakos fick kritik för att ha med sig livvakter till stadsfullmäktige.

– Den här kulturen finns inom Gyllene Gryning, man säger att man beundrar Adolf Hitler och Rudolf Hess, säger Antonis Klapsis.

Gyllene Gryning är inte bara ett politiskt parti. Apostolis Papakostas berättar att partiet också gått till handgripligheter.

– De är kända för att göra räder i invandrartäta kvarter i Aten, de slår ner och misshandlar personer som inte ser ut som greker, säger Apostolis Papakostas.

Vid en antirasistisk demonstration sågs medlemmar ur Gylle Gryning stå med poliser och tillsammans med dem mota slag mot demonstranterna. Det startade en debatt och om att delar av polisen skulle samarbeta med partiet. Något sådant samarbeta har ännu inte kunnat bevisats.

Apostolis Papakostas säger att det är viktigt att vänta in valresultatet och inte dra för långtgående analyser innan man vet hur det parlamentariska läget ser ut.

– Människor säger ofta en sak i en opinionsundersökning och en annan när de går och röstar, jag är inte helt säker på att de faktiskt kommer ta sig in.

För att ett parti ska komma in i det grekiska parlamentet behöver det tre procent av rösterna.

Ett parti som redan sitter i parlamentet och som av allt att döma kommer göra det även efter helgen val, är det högerpopulistiska Folklig Ortodox Samling, eller LAOS som de kallas. De satt tidigare i den koalitionsregering som nu leds av Lucas Papademos. Antonis Klapsis säger att de inte är lika extrema som Gyllene Gryning, men att medlemmar från partiet ibland fäller antisemitiska kommentarer. Bland annat har partiledaren Georgios Karatzaferis ha jämfört Israel med Nazityskland under andra världskriget.

Apostolis Papakostas tycker att de går att jämför LAOS med andra europeiska partier på den högra ytterkanten. De är kritiska till invandringen men inga nazister eller fascister.

– Det finns stora likheter mellan LAOS och till exempel Front National och Sannfinländarna.

Gyllene Gryning bildades redan under 80-talet men har först på senare år växt tillräckligt mycket för att bli en politisk kraft att räkna med. År 2010 fick partiet 5,3 procent i valet till Atens stadsfullmäktige och därmed en stol i församlingen.