Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Integrationsminister Erik Ullenhag beskrev på onsdagen varför kommissionen mot antiziganism är nödvändig. Han poängterade romers utsatthet för rasistisk propaganda bland högerextremister.

– Romer är också den grupp i Sverige som drabbas hårdast av diskriminering. Man utsätts för vardagsdiskriminering som innebär att när man ska hyra en bil, gå in på ett hotell eller restaurang, som öppen rom, så är man nästan van vid diskriminering, sa Ullenhag.

Kommissionen som tillsatts är oberoende. Den får i uppdrag att samla kunskap kring antiziganism. Kommissionen ska också hitta verktyg för att motverka och förbygga rasismen mot romer inom skolan och myndigheter samt delta i den offentliga debatten. Thomas Hammarberg säger att ett viktigt område att granska är medierna.

– Jag hoppas vi kan granska mediernas behandling av romer och resande. Där finns det en del att titta på. Jag hoppas på en dialog med journalister kring detta, sa Hammarberg på presskonferensen.

Hammarberg menar att de två år som kommissionen ska verka är en ganska kort tid, men han säger att de kommer att vara aktiva och påverka under tiden de jobbar.

– Detta ska inte bara resultera i en rapport.

Kommissionen bildades dagen efter att regeringen presenterat en Vitbok över de myndighetsövergrepp som romer utsatts för under hela det förra seklet.

– Det som slog mig var den skrämmande tystnaden under 1900-talet. Det dröjde väldigt länge innan vi hörde röster mot hur romer behandlades, sa Ullenhag.

På tisdagen när vitboken presenterades pratade Expo Idag med flera romska företrädare som efterlyste just en oberoende kommission. En av dem var Simon Wallengren som är ordförande för Kulturgruppen för resandefolket. Han kommer att ingå som ledamot i den nybildade kommissionen.

– En kommission är absolut nödvändig om vi ska komma vidare. Vitboken beskriver ett historiskt förtryck och som Ullenhag själv påpekar, historien kan förklara väldigt mycket om romer och resandes situation idag. Men nu behövs åtgärder för att stoppa marginaliseringen, sa Simon Wallengren till Expo Idag.

– Vi vet också att nazistiska partier i Europa är på väg fram. Vi har ett främlingsfientligt parti, Sverigedemokraterna, i vår egen riksdag. Jag kan ta ett exempel för att belysa vilka problem och rädsla denna utveckling skapar. När nazister nyligen knivhögg människor i Malmö ville mina äldre släktingar att jag skulle hålla mig borta från rampljuset, att inte synas för mycket. Just nu är det en kritisk situation för den nationella minoritetsgruppen romer i Sverige.

Ett uppdrag som Wallengren kommer att få i och med sin roll i kommissionen är att sammanställa och granska de åtgärder som myndigheter vidtagit gällande registrering av romer, som det romregister som upptäcktes hos Skånepolisen förra året.

– Polisen måste försöka komma underfund med hur en sådan registrering kunde hända. De borde vara en av de myndigheter som utreder sig själva utifrån ett historiskt perspektiv och även ett modernt. De borde göra en egen vitbok om hur myndigheten behandlat romer. Två myndigheter har tidigare tagit initiativ till detta, Socialstyrelsen och Svenska kyrkan, sa Wallengren på tisdagen.

Kommissionen ska redovisa sitt uppdrag senast den 20 maj 2016.

Ämnen i artikeln