Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vid 11-tiden på fredagsförmiddagen rörde sig en del skolungdomar på Kista torg från den närbelägna skolan. Några satt på bänkar i höstsolen och drack kaffe och en del poliser var utposterade. Vid ett av torgets hörn stod en ensam Jan Sjunnesson. Brevid honon låg några påsar med papper och plakat med budskap som ”Nej till islamskt kvinnorförtryck” och "mot sharialagar”. Efter en stund anslöt sig ytterligare fyra meddemonstranter till Sjunnesson.

Tidigare chefredaktör på SD:s tidning

Jan Sjunnesson har ett förflutet som tidigare chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden. 2015 uppmärksammades han av Expo för att ha spridit grova antimuslimska och homofoba budskap och för kontakter med förintelseförnekare.

 

Efter sin tid på Samtiden har Sjunnesson haft en förkärlek för att genomföra jippon i stockholmsförorter. 2015 och 2016 anordnade han ”Pride Järva”. Ett tilltänkt affischnamn till det så kallade ”pridetåget” 2016 var den brittiska antimuslimen och transofoben Milo Yiannopoulos.

 

Då tyckte Sjunnesson att Yiannopoulos hets mot transpersoner bara var en ”detalj” och det viktiga var att han stödde Pride Järva. Yiannopoulos dök aldrig upp och ”Prideparaden” slutade med en vandring längs ett folktommt järvafält. Sedan dess har Sjunnesson bland annat skrivit för högerextrema publikationer som Nya Tider.

Brände koran

 

Nyligen genomförde det danska partiet Stram Kurs, som vill genomföra etnisk rensning på muslimer i Danmark, tillsammans med den svenska högerextremisten Dan Park en kampanj i Sverige där de brände koraner i Rosengård i Malmö och i Rinkeby i Stockholm. Sjunnesson visade sitt stöd för de manifestationerna genom att bränna en koran på sin balkong.

Förbipasserande stannade till

Under fredagsförmiddagen var det så dags för Sjunnessons tal på Kista torg. Han påstod sig vilja förklara hur yttrandefriheten fungerar i Sverige. Stram kurs aktioner med koranbränningar förklarade han, var bara ett ”upplysningsarbete”.

 

Publiken bestod av en liten skara personer av förbipasserande som stannade till i sina dagliga bestyr för att se vad som pågick på torget. Sjunnessons tal slutade utan några reaktioner förutom ett par skolungdomar som mest uttryckte oro ifall deras egna närvaro på platsen kunde bidra till att de fem personerna på torget ådrog sig för mycket oförtjänt uppmärksamhet.

Ämnen i artikeln