Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den amerikanska politikern Lyndon Larouche har under sin långa karriär i politikens utkanter försökt att koppla ihop judar och judiska organisationer med allt ifrån AIDS, droger till finanskriser. Larouche som flera gånger kandiderat till presidentposten har också använt sig av Förintelsen i sin propagandaföring.

Sedan maj i år har Larouches fanatiska anhängare som mestadels består av studenter dykt upp vid informationsmöten om den nya sjukvårdsreformen. På mötena har de bland annat hållit upp skyltar med foton av president Barack Obama där de ritat dit en Hitlermustach. Företrädare för Larouche-rörelsen har under sommaren meddelat att de har förklarat krig mot sjukvårdsreformen eftersom de menar att den är en direkt kopia av Adolf Hitlers politik. Vid ett flertal av mötena har protesterna varit så pass våldsamma att aktivister har blivit omhändertagna av polis, skriver ADL.

Larouche-rörelsen finns även i Sverige. Europeiska Arbetarpartiet som räknas som rörelsens svenska avdelning driver för tillfället liknande kampanjer, framförallt utanför universiteten.

Ämnen i artikeln