Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Interna partistrider har blossat upp i Jimmie Åkessons hemkommun, Sölvesborg, där elva av tretton ledamöter lämnat den lokala styrelsen. Ingen vill öppet kommentera masshoppet utan hänvisar till partiets distriktsordförande Björn T Nurhadi, rapporterar Sydöstran. Enligt uppgifter till tidningen ska missnöjet handla om vem som skulle kunna bli kommunalråd om Sverigedemokraterna går framåt i valet.

Att det skulle röra sig om en maktkamp förnekar dock de styrelseledamöter som Sydöstran pratat med. Istället rör det sig om ett missnöje med listan över kandidater till kommunvalet. Den toppas av Jimmie Åkesson och Louise Erixon, som nyligen kommit tillbaka efter en sjukskrivning. På årsmötet ställdes tre listor mot varandra. Två av dem toppades av Margaretha Forslund, men det var det tredje alternativet som vann.

Efter detta lämnade Margaretha Forslund, som bara några dagar tidigare valdes till partiets ordförande, sin post.

- Jag har uppfattat det som att det är många som vill leda partiet inför valet och jag ser det som ett hälsotecken att många är så engagerade. Vi är idag 180 medlemmar i Sölvesborg och runt 75 var närvarande på årsmötet, säger Björn T Nurhadi till Sydöstran.

I praktiken innebär det, enligt Sydöstran, att Louise Erixon blir gruppordförande efter valet, om partiet gör ett bra val. Listan som valdes på årsmötet innehåller endast sju namn. Sydöstran frågar Louise Erixon om de därmed tror att partiet ska få färre röster i det kommande valet:

- Vi har bestämt att vi ska ha sju namn till en början och att den nya styrelsen får i mandat att senare fylla på listan fram till april. Man kan se det som ett sätt att köpa tid. Det är viktigt att vi får en bred laguppställning med namn som blir representativt både när det gäller ålder, yrke och var man bor.

Ett extra årsmöte är nu utlyst, den 5 mars.

Ämnen i artikeln