Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Manifestationerna hölls på flera platser i Stockholm under onsdagskvällen. Medverkande gjorde bland andra Jon Henrik Fjällgren själv och klimataktivisten Greta Thunberg. En annan som bjudits in av melloartisten personligen för att tala var konspirationisteoretikern och influeraren Natalie Jonsson, en av de ledande i den så kallade Frihetsrörelsen.

I sina sociala kanaler har hon under och efter pandemin spridit konspirationsteorier om att vaccinet är ett gift och att pandemin var ett försök av en liten, dold och ondsint världselit att förslava jordens befolkning.

Hon har också, tillsammans med andra ledande i Frihetsrörelsen deltagit frekvent i högerextrema mediekanaler och på den högerextrema bok- och mediamässan, arrangerad av Nätverket. På onsdagens manifestation var hon, enligt egen utsago, inbjuden för att förmedla ”sitt budskap om det som händer i världen”.

Ledande influerare i rörelsen

Natalie Jonsson har i dagsläget närmare 22 000 följare på Instagram. Hon driver också en kanal på plattformen Telegram, sprider sitt budskap på TikTok och har en prenumerationstjänst på kreatörsplattformen Patreon där fans kan betala för att få tillgång till innehåll bakom betalvägg.

Prenumerationerna kostar mellan 39 kronor i månaden till 199 kronor i månaden. För den som köper innehållet utlovas ”sanningssamtal” i vilka Jonsson bekskriver att hon ska exponera ”mekanismerna bakom vår värld”. Hon skriver också att det pågår ett ”psykologiskt och spirituellt krig” där människor luras att ”gynna etablissemangets vision”.

Hon förespråkar också i sina kanaler idéer hämtade från den amerikanska Sovereign Citizen-rörelsen, suveräna medborgarrörelsen, som har sitt ursprung i den amerikanska rasideologiska miljön. I korthet går idéerna ut på att anhängarna tycker sig har rätten att själva tolka vilka lagar som gäller för dem och att staten exempelvis inte har rätt att beskatta dem.

I dokumentärserien ”Rörelsen”, som SVT släppte i februari, följs Frihetsrörelsen under två år. En av huvudpersonerna, Max Winter Frånlund, beskriver i ett av avsnitten Jonssons betydelse för rörelsen genom att säga att Jonsson är Sveriges största ”vaken- och sanningsinfluencer”. Natalie Jonsson själv beskriver sig i dokumentären som en tjej som har fastnat för att hitta sanningen.

Allierade sig med extremhögern

Frihetsrörelsen, som Natalie Jonsson var en av ledargestalterna i, var under pandemin den mest aktiva och framgångsrika gruppen i att arrangera coronaförnekande och konspirationistiska manifestationer. 

Manifestationerna hölls främst i Stockholm, men också på andra platser i Sverige. Med tiden blev den alltmer integrerad i den högerextrema miljön. Ledarna för rörelsen, Max Winter Frånlund och Filip Sjöström, allierade sig under Frihetsrörelsens existens med det högerextrema Nätverket.

Natalie Jonsson har flertalet gånger medverkat i högerextrema mediesammanhang, hon har också medverkat på Nätverkets bok- och mediamässa.
Natalie Jonsson har flertalet gånger medverkat i högerextrema alternativmedier och på högerextrema Nätverkets bok- och mediamässa. Faksimil/Kollage/Expo

I januari 2022 höll Frihetsrörelsen sin sista och största manifestation i Stockholm. Den samlade fler än 5 000 personer och bland demonstraterna deltog även en större grupp aktivister från Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Budskapen under manifestationerna var starkt konspirationsteoretiska och präglades ofta av en antisemitisk retorik och relativisering av Förintelsen, där deltagarna jämställde sig själva med förföljda judar i Nazityskland. Smittskyddsåtgärderna mot covid-19 beskrevs som ett sätt för stater och ”globalisterna” att införa ett Orwellskt kontrollsystem.

Anklagar Greta Thunberg vara skådespelare

En annan av de medverkande på onsdagens manifestationer i Stockholm var klimataktivisten Greta Thunberg. På sociala medier har Natalie Jonsson sedan tidigare tagit starkt avstånd från klimataktivisten.

Dagen innan aktionen postade Jonsson en story på sin Instagram där hon redgör för sina följare att Greta Thunberg också kommer medverka i onsdagens manifestationer. Natalie Jonsson klargör dock att hon enbart är där för att ”ta chansen att få ut budskapet om världssituationen till fler”.

Detta, skriver Jonsson, är för att undvika anklagelser från sina följare om att vara en del av en ”kontrollerad opposition”. Ett begrepp inom den konspirationistiska miljön som innebär att ”eliten” skickat in infiltratörer bland de som ”vaknat” för att försvaga motståndet mot etablissemanget.

Lyssna på Studio Expo

I samband med att ett replikskifte på Twitter mellan Greta Thunberg och den misogyna influeraren Andrew Tate ledde till hans gripande skrev Jonsson i ett inlägg i sociala medier att hela skeendet var iscensatt av de styrande i samhället, som hon kallar ”The Matrix”. Hon skriver vidare att Greta Thunberg är en skådespelare utsänd av ”The Matrix” för att lura och kuva den rörelse Natalie Jonsson tillhör.

”Natalie är ett ljus”

På flera bilder som Natalie Jonsson publicerat i sina sociala medier poserar Jon Henrik Fjällgren tillsammans med henne efter, och i anslutning till, onsdagens manifestationer.

När Expo når Jon Henrik Fjällgrens agent säger han att Natalie Jonsson och Jon Henrik Fjällgren känner varandra och har fått kontakt via sociala medier.

Han säger också att Fjällgren inte har möjlighet att ställa upp på en intervju på grund av ett pressat tidsschema i repetitionerna inför lördagens final i Melodifestivalen. Istället får han Expos frågor om Natalie Jonssons spridande av konspirationistiskt innehåll och medverkan i högerextrema medier via mejl.

I en skriftlig kommentar skriver Jon Henrik Fjällgren att han ser det som osannolikt att Natalie Jonsson skulle bära på några högerextrema åsikter och att det i vart fall inte är något han i så fall känner till. Att hon sprider konspirationistiska idéer genom sina plattformar lämnar han okommenterat.

”För mig är Natalie ett ljus som värnar om ursprungsbefolkningar och Moder Jord”, skriver han.

”Jag bjöd in henne för att tala om förtrycket mot ursprungsbefolkningar runt om i världen i allmänhet och samerna i synnerhet – och att vi måste ta hand om Moder Jord och ta hand om varandra. Vi delar det ljusa och positiva i den gemenskapen”, skriver Jon Henrik Fjällgren.

”Falska påståenden”

Expo har sökt Natalie Jonsson för en kommentar men hon har inte återkommit.

Men i en skriftlig kommentar till Aftonbladet skriver hon att ”Expo har kommit med falska påståenden och tagit saker ur sin kontext”. Hon skriver också att hon deltog på manifestationen för att värna om ursprungsbefolkningen, kvinnors rättigheter och Moder Jord.

”Jag är min egna person, inte någon organisation. Jag är politiskt ofärgad. Jag brinner för att sprida mer medvetenhet, ljus och enighet här i världen”, skriver Natalie Jonsson.

Två veckor efter publicering hör Natalie Jonsson av sig till Expo och önskar göra ett tillägg till uttalandet hon ursprungligen gjorde till Aftonbladet. "Jag står inte bakom någon form av högerextremism", skriver hon.