Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 15 mars lanserades en kampanjfilm där den före detta partiledaren och riksdagsledamoten Mikael Jansson utmanade nuvarande distriktsordföranden Jörgen Fogelklou om posten. Utspelet kom bara tio dagar innan den lokala årsstämman skulle samlas.

Janssons falang anklagade den sittande styrelsen bland annat för toppstyrning och bristande kompetens. Den andra falangen kontrade med att Mikael Jansson på grund av riksdagsarbetet i Stockholm saknar den lokala förankringen. Dessutom kunde Göteborgs Posten berätta att några av de som utmanade styrelsen tidigare anklagats för att ingå i den "partiskadliga Hisingsgruppen". En av dem var Mikael Jansson.

Mikael Jansson förlorade kontrollen över Göteborg för två år sen då han ersattes med Jörgen Fogelklou. Ett beslut han redan då visade missnöje över, efter att han suttit på ordförandeposten i nio år.

Men striden rörande makten i Göteborgs-distriktet handlar om mer än en lokal splittring. Jansson har de senaste åren visat missnöje med partilednings sätt att agera. Det tydligaste exemplet är partiledningens beslut att bortmanövrera ungdomsförbundets ledning. Att Jimmie Åkesson och hans förtrogna inte ville se Mikael Jansson som ordförande i Göteborg kändes därför givet.

I helgen kom beslutet: Jörgen Folgelklou och andra i styrelsen sitter kvar. Partiledningen kan pusta ut. Därmed skulle historien kunna ses som avslutad. Men frågan är om inte konsekvenserna för Mikael Jansson kan bli större än så.

Sverigedemokraterna är ett parti som inte ser lätt på kritik som riktas mot ledningen. Mikael Jansson å sin sida har upprepande gånger sett sig tvingad att offentligt gå på tvärs med partiledningens linje. Han gav till exempel även sitt stöd till Anna Hagwall, i samband med att hon ifrågasattes för en uppmärksammad antisemitisk riksdagsmotion. Även i det fallet fick Mikael Jansson se sig överkörd av toppen. Precis som ungdomsförbundets ledarduo Gustav Kasselstrand och William Hahne tvingades Anna Hagwall lämna partiet.

Mikael Jansson tillhör veteranerna i partiet. Han gick med i Sverigedemokraterna i början av 1990-talet. Han var partiledare mellan åren 1995 och 2005, då han förlorade positionen till Jimmie Åkesson. Sedan 2010 har han suttit i riksdagen.

Men frågan är om inte striden i Göteborg kan komma att bli Mikael Janssons sista. Risken att Mikael Jansson hamnar utanför valbarplats på nästa riksdagslista är reell. Det skulle helt enkelt ligga i linje med hur Sverigedemokraternas ledning brukar agera när de vill göra sig av med sina kritiker.