Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i början av september som NSF:s frontman i Växjö, Tommy Gustavsson, ansökte om tillstånd hos polisen att få genomföra en demonstration i staden. Polisen beviljade ansökan och en massiv mobilisering från både nazisternas och de autonomas sida var igång.

- Vi tycker att det motverkar integrationen att bygga en moské i ett invandrartätt område. Vi tycker att det motverkar integrationen att bygga moskéer överhuvudtaget. Det har ju gått bra hittills att ligga hemma på madrassen och be, sa Tommy Gustavsson till Expo inför demonstrationen.

Nationalsocialistisk Fronts medlemmar och sympatisörer började samlas runt två-tiden på lördagseftermiddagen. Då hade redan polisen ringat in runt 300 motdemonstranter vid Linnéparken. Denna demonstrationen saknade tillstånd och flera motdemonstranter var beväpnade med stenar och basebollträn. NSF:s tåg var planerat att passera bara ett tiotal meter från de inringade motdemonstranterna.

Flera hundra motdemonstranter fanns dock på andra platser och kunde ta sig upp till nazisternas samlingsplats och spärra av vägarna från skolan. Polisen bedömde det som omöjligt att genomföra demonstrationen som planerat med anledning av att man inte kunde garantera nazisternas säkerhet. Demonstrationen fick därför hållas på skolområdet.

Gick till attack

Motdemonstranterna vid skolområdet var ett par hundra. Sten, ägg och flaskor kastades mot nazisterna. Vid ett tillfälle under demonstrationen så bröt sig ett gäng nazister ut ur leden och attackerade motdemonstranterna. Polisen misstänker trots detta inte någon av nazisterna för något brott. Fem personer ur motdemonstranterna är nu misstänkta för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.

Inga fler tillståndsansökningar

Nationalsocialistisk Front uppger nu att detta var troligen sista gången som man ansöker om tillstånd för att demonstrera. Samtidigt säger man att det kommer bli en ny demonstration i Växjö inom kort.


Demonstrationen i Växjö måste ses som en dubbel seger för Nationalsocialistisk Front. Inte för den faktiska demonstrationen och talen som hölls av Anders Ärleskog och Tommy Gustavsson. Talen kunde bara höras av poliser och motdemonstranter. Genom att ansöka om demonstrationstillstånd så visste NSF att man skulle få mycket uppmärksamhet i media. Tidningar, TV och radio har inför, under och efter demonstrationen publicerat spaltmeter och åtskilliga etersända inslag. Massmedialt har därmed Nationalsocialistisk Front kunna sprida sitt namn till en mycket stor krets. Den andra segern för Nationalsocialistisk Front handlar om en intern seger. Senast som NSF samlade så här många demonstranter till en aktivitet var första maj 1999 då man också fått demonstrationstillstånd, den gången i Ludvika. För NSF betyder det mycket för den interna viljan att aktivera sig.
Ämnen i artikeln