Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Demonstrationen samlade enligt polisen 700 till 800 personer som protesterade mot så kallade vaccinpass och ”restriktioner och indirekt påtvingade vaccinationer”.

På sociala medier förtydligade den privatperson som var initiativtagare till demonstrationen sin syn på vaccinpassen: ”Låt inte eliten få er att tro att ni behöver vaccinera er eller foga er efter dom för eran frihet och rätt att röra er i samhället utan krav”.

Flera personer som tidigare agerat talare och arrangörer för liknande demonstrationer runtom i Sverige var på plats vid sammankomsten. I demonstrationståget deltog även ett antal personer som kan kopplas till Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och Det fria Sverige, DFS.

I av NMR:s poddar uppger en av deltagarna att de bildade ”nationella blocket” i tåget. Samma aktivist berättar också att ”blocket” skanderade antiglobalistiska slagord som ”nej till vaccinpass, krossa globalismen”. I anslutning till demonstrationen ska de även ha eldat bengaler.

Protest vid danska ambassaden

På söndagen genomförde Nordiska motståndsrörelsen en egen aktion vid Danmarks ambassad i Stockholm på temat att Danmark ”infört vaccinpass och försämrat anställningsskyddet för ovaccinerade arbetare”. 

Stora delar av den svenska extremhögern har haft ett ambivalent förhållningssätt till coronapandemin och de åtgärder som tagits för att hindra spridningen. Såväl NMR som DFS ställde sig initialt bakom genomförda restriktioner.

Med tiden har den inställningen förändrats, dels beroende på att de inspirerats av högerextrema organisationer i Europa, som använt sig av protesterna för att sprida sina idéer, dels att restriktionerna påverkar deras egen verksamhet negativt. I dag ger båda organisationerna uttryck för en mer ”frihetlig” syn på vilka åtgärder som ska tas i relation till pandemin.

Andra röster inom den högerextrema miljön har sedan coronaprotesternas start ställt sig bakom protesterna, vilket till exempel synts bland flera så kallade alternativmedier. 

Polisens presstjänst uppger att demonstrationen i Göteborg gick lugnt till utan några anmälningar eller andra incidenter.