Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ett 180-tal aktivister från Nationalsocialistisk Front (NSF) slöt under torsdagskvällen upp på Östermalmstorg för att fira minnet av Karl XII. Under ett stort polispådrag genomförde man senare en vandring genom Stockholm för att slutligen samlas kring portarna på Riddarholmskyrkan.

Utanför synagogan vid Berzelii park började man skandera "Israel – ut ur Sverige" för att sedan fortsätta med "Demokrati är landsförräderi!".

Demonstrationen genomfördes utan större incidenter. Av de befarade motdemonstrationerna blev det inte mycket väsen. Polisen samlade ihop och bussade bort ett 20-tal ungdomar från Riddarholmen långt innan NSF:s aktivister nådde fram. Även vid Kungsträdgården var det lugnt.

Tidigare under dagen meddelade polisen att samtliga NSF aktivister som dök upp i uniform skulle gripas för hets mot folkgrupp. Några uniformer syntes dock inte till vid demonstrationen.

"Vi ska sätta Rosenbad i brand"
När demonstrationståget nått fram till Riddarholmen ställde deltagarna upp runt kyrkan. Rickard Ekman, NSF:s länsledare i Stockholm inledde med att i en megafon ropa "vi nationalsocialister är starkare än någonsin". Något som möttes av jubel och fler rop om att Israel skulle ut ur Sverige. Även Jonas Andersson, länsledare för partiet i Östergötland, var aggressiv i sina utsagor.

– Vi ska sätta Rosenbad i brand! Och de demokrater, sionister och folkförrädare som sitter där kommer att få det straff de förtjänar, sa Jonas Andersson.

NSF:s tidigare propagandachef Björn Björkqvist hyllade i sitt tal Karl XII. När Björn Björkqvist talade i Stockholm vid nationaldagsfirandet tidigare i år greps han för hets mot folkgrupp.

Lång tradition
30 novemberdemonstrationerna har funnits länge i Sverige. Under tidigt 90-tal nådde firandet kulmen då militanta antifascister från såväl Sverige som Danmark attackerade manifestationerna så att de inte gick att genomföra. I Stockholm var det länge Sverigedemokraterna som stod för arrangemangen men de slutade med detta i mitten av 90-talet på grund av alla oroligheter. Under senare år har firandet av Karl XII allt mer förlorat i betydelse bland högerextremister.