Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 7 september förra året som tumult uppstod i anslutning till Nordiska motståndsrörelsens valtält i Ludvika. En 29-årig aktivist från nazistorganisationen ska ha attackerat en förbipasserande.

29-åringen ska även i samband med händelsen har sagt ”vi vill få ut alla judar och sådana som ni och skicka tillbaka er till ert land”. Enligt vittnen sa han även ”det är dags att ni tar ert pick och pack och drar” till den utsatta.

Nu åtalas 29-åringen för misshandel och hets mot folkgrupp. Åklagaren har flera vittnen, fotografier och polisens eget filmmaterial från en övervakningskamera som bevis.

Mannen, som är hemmahörande i Södermanland, har de senaste åren deltagit i NMR:s evenemang och närvarat vid flera av organisationens demonstrationer, bland annat som sköldbärare.

Under förra mandatperioden hade Nordiska motståndsrörelsen en företrädare i Ludvika kommunfullmäktige, invald på ett mandat för Sverigedemokraterna. I kommunvalet 2018 ställde NMR upp med en egen lista och fick 219 röster, vilket inte räckte för att ta ett eget mandat.