Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Stämningen blev hätsk när en skara på cirka sju nazister anlände till Limhamnstorget och möttes av en stor motdemonstration på runt 800 motdemonstranter. Under burop och haglande föremål talade Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson i en timme för att sedan lämna platsen. Fem personer blev i möte med polisen skadade, däribland några allvarligt, och förda till sjukhus då de bland annat blivit nedridna. En person blev överkörd av en polisbuss.

Även Svenska kyrkan gjorde flera manifestationer för tolerans och mångfald. Under Svenskarnas partis torgmöte höll kyrkan mässa med fokus på alla människors lika värde och bland folk gick kören "Psalmer mot nazism" runt för att enligt dem visa hur kristna samlas för människovärde då rasismen i världen växer. Granne med torget ligger Limhamns församlingshus där Svenska kyrkan också valt att hissa regnbågsflaggan som en manifestation mot intolerans och rasism.

– Vi har inga klockor att ringa i så vi gör detta i stället. Det är en markering för vad kyrkan och kristendomen står för, säger Kent Wisti, präst i Limhamns församling till Expo.

Fem personer sitter nu gripna för våld mot tjänsteman, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

Under förmiddagen besökte även Svenskarnas parti Ystad där en lugn motdemonstration på cirka 150 demonstranter väntade för att visa sitt missnöje. Partiets mötesturné fortsätter under kvällen i Helsingborg. Dessutom planerar nazisterna fler möten på ett 20-tal orter under nästa vecka.

Ämnen i artikeln