Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är i ett uttalande på internet som bland andra Nationaldemokraternas vice partiledare Daniel Spansk och seniorordföranden Heinz Burgermeister deklarerar att de lämnar sina uppdrag inom partiet. Daniel Spansk, som har sitter på partiets kommunfullmäktigemandat i Nykvarn, lämnar dessutom partiet helt och hållet.

I uttalandet menar avhopparna att det är Marc Abramssons sätt att leda partiet som ligger bakom deras beslut:

"Abramsson har använt metoden att försöka smutskasta oss med olika diagnoser eller förtal inför andra partikamrater. Det är ett stadgebrott att göra så.
För att ytterligare försöka smutskasta oss har han även påstått att vi går utomståendes ärenden och att vi önskar skada eller förgöra ND".

Avhopparna menar också att Abramsson har brutit mot partiets stadgar.

Marc Abramsson kommenterar avhoppen i partiets egen tidning Nationell Idag:

– Det är beklagligt att dessa partikamrater lämnar partiet och sviker det förtroende som medlemmarna gett dem på riksårsmötet. Det är odemokratiskt och ansvarslöst, de har en skyldighet mot dem som röstade in dem på deras poster. Vi har ett nytt riksårsmöte snart där deras synpunkter och förslag hade kunnat behandlas. Att hoppa av innan för att man inser att man inte har en majoritet av partiet bakom sig är att strunta i den demokratiska ordning vi har i partiet.

Det är inte första gången som delar av partiets ledning och framträdande aktivister lämnar partiet. För två år sedan bildades organisationen Nordisk Ungdom av en grupp avhoppade medlemmar, däribland de tidigare ungdomsledarna Andreas Nyberg och Patrik Forsén.

Nationaldemokraterna har två kommunfullmäktigemandat i Södertälje och ett i Nykvarn. Det är i dagsläget oklart om Daniel Spansk kommer att sitta kvar i Nykvarn som politisk vilde eller om han lämnar sitt förtroendeuppdrag.

Ämnen i artikeln