Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det stod mycket på spel för NPD i helgens tre delstatsval. Opinonsmätningarna veckorna innan valet antydde att partiet skulle kunna missa femprocentsspärren i valet i Sachsen och därmed tappa sina 12 mandat. Det skulle i så fall innebära en katastrof för det hårt prövade partiet. Men när valsedlarna räknats samman visade det sig att de tyska högerextremisterna fått 5,6 procent av rösterna och åtta mandat.

Resultatet är en rejäl tillbakagång jämfört med succéåret 2004. Då stormade partiet in med ett väljarstöd på 9,2 procent. Men trots tappet innebär valresultatet i Sachsen att partiet kan andas ut. Under de senaste åren har NPD drabbats av en rad bakslag som nära på ruinerat partiet. I och med mandaten i Sachsens delstatsparlament kan partiet fylla på den tomma partikassan.

Missade målet i Thüringen

I valet till Thüringens delstatsparlament blev det ett omvänt scenario. Partiet gick framåt men missade precis femprocentsspärren. I rena siffror handlar det om en ökning från 0.6 till 4,3 procent. Resultatet bör ses som ett misslyckande. NPD-ledningen hade innan valet stora förhoppningar på att partiet skulle nå femprocentsspärren och ta plats i Thüringen delstatsparlament.

Valkampanjen som leddes av partiledaren Udo Voigt kom framför allt att präglas av ett kontroversiellt utspel mot kristdemokraten Zeca Schall. På sin hemsida kallade partiet honom för "kvotneger" och partiledaren Voigt förklarade vidare att Schall skulle göra mer nytta i Angola än i Tyskland.

Backade i Saarland

I Saarlands delstatsval gick partiet kraftigt bakåt. I valet 2004 lyckade partiet få 4,0 procent av rösterna vilket då gjorde den lilla delstaten i Tysklands sydvästra hörn till den mest NPD-vänliga i det forna Västtyskland. I årets val tycks stödet som bortblåst. Partiet lyckades bara skrapa ihop 1,5 procent av rösterna.

Svaga resultat för Republikanerna

NPD:s konkurrenter Die Republikaner kandiderade även de i alla tre delstatsvalen. Men framgångarna uteblev. I Sachsen och Saarland där partiet inte ens ställde upp i valet 2004 fick det 0,2 respektive 0,8 procent av rösterna. I Thüringen gick partiet från 2,0 procent till 0,4.