Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På tisdagen släpper stiftelsen Expo boken "En annan sida av Stieg Larsson – artiklar och andra texter". Artikelsamlingen innehåller krönikor, reportage och bokutdrag som kretsar kring de frågor som låg Stieg Larsson närmast om hjärtat.

– Med den här boken vill vi påminna om den andra sidan av Stieg Larssons författarskap. Det handlar delvis om att öka förståelsen för vad Stieg ville säga med Milleniumserien. Den går nämligen inte att skilja från hans engagemang mot rasism och för kvinnors rättigheter. Det handlar också om att sprida kunskapen om journalisten Stieg Larsson och de frågor han ägnade sitt liv åt, säger Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo.

Som journalist samt som medarbetare och chefredaktör för tidskriften Expo granskade Stieg Larsson den svenska och internationella extremhögern. Han var en flitig debattör och skrev flera fackböcker och hundratals artiklar.
– Vi vill göra det möjligt för de som har läst Milleniumserien att upptäcka Stiegs övriga författarskap. Vi är övertygade om att de kommer att känna igen sig i Stiegs engagemang och driv, säger Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo.

Stieg Larsson avled 2004, 50 år gammal. Efter hans död har den deckartrilogi som gavs ut postumt sålt i stora upplagr runt om i världen och Stieg Larsson är idag en av värdens bäst säljande författare. Larsson var en av dem som 1995 grundade tidskriften Expo. Från 1999 fram till sin död var han tidskriftens chefredaktör. Stieg Larsson skrev även flera böcker om rasism och extremhögern.