Poddar – Extremhögerns nya grepp
Poddar är den nya trenden för att sprida högerextrem propaganda. Där sprids hets och hat mot minoriteter och politiska motståndare. Expo Idag har granskat aktörerna bakom den nya hatradion.
Uppdaterad: 2018-04-16, 13:28
Publicerad: 2015-06-04, 07:11
Lästid: 6 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Historiskt har den rasideologiska miljön varit snabb på att ta till sig ny teknik för att nå ut med sina idéer. Det var tidiga med närradion på 80-talet och när internet slog igenom skapades hemsidor och chattkanaler. De senaste åren har det skapats en rad sajter som drivs liknande nyhetssajter där invandrare och politiska motståndare demoniseras i rapporteringen. Det senaste tillskottet som nu tar plats som extremhögerns propagandakanal är podden där ideologiska samtal och analyser blandas med öppet hat mot minoriteter och politiska motståndare.
Expo Idags kartläggning visar att drivande personer bakom poddarna är dömda, bland annat för hets mot folkgrupp i samband med andra medieprojekt.
En podd som har lyckats etablera sig i den högerextrema miljön under de senaste åren är Motgift. Den startades som en del av nazistiska Svenskarnas partis propagandaapparat under namnet Radio framåt, men med tiden blev den oberoende från partiet och bytte sedermera namn till Motgift. Projektet har haft gäster från flera högerextrema organisationer som Nordisk ungdom, Svenskarnas parti och Motpol. Nu storsatsar Motgift. Nyligen lanserades en insamlingskampanj för att finansiera dagliga sändningar. Redaktionen uppger att de samlat in målet på 20 000 kronor per månad för de närmaste fem månaderna. Samtidigt driver Motgift en webbutik.
Motgift drivs av Dan Eriksson, Magnus Söderman och Jonas De Geer, samtliga veteraner inom vit makt-miljön och som tidigare varit aktiva i nazistiska Svenskarnas parti. De Geer har en bakgrund som redaktör i den konservativa tidningen Salt.
I Motgifts sändningar hyllas nazistiska terrororganisationer som amerikanska The Order och det talas om "raskrig". Det förekommer även rena våldsuppmaningar. I ett avsnitt från december 2014 säger Jonas De Geer:
"Faktum är att folk borde ut och hänga folk i lyktstolpar, bränna bilar och skjuta människor."
Podden var också drivande i att mobilisera så kallade "Ukrainafrivilliga" som begav sig till Ukraina för att stödja radikala ultranationalister i Svoboda och den Högra sektorn.
Svenska motståndsrörelsen satsar på podd
Motgifts framgång att agera opinionsbildande i den rasideologiska miljön har inte gått obemärkt förbi. I mars lanserade Svenska motståndsrörelsen en egen podd.
Svenska motståndsrörelsens podd har använts för att försöka rekrytera nya medlemmar, framför allt från nedlagda Svenskarnas parti. I podden hyllas nazismen och judar beskrivs som "huvudfienden". Podden drivs av aktivisterna Emil Hagberg, dömd för en rad brott, bland annat för hets mot folkgrupp när han var ansvarig utgivare för Svenska motståndsrörelsens webbsajt. Han dömdes även för våldsamt upplopp i samband med attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013. Andra i projektet är Robin Palmblad, dömd för våld mot tjänsteman och Martin Saxlind som ska upp i rättegång i augusti misstänkt för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med attacken i Kärrtorp.
Svenska motståndsrörelsens podd är ett exempel på hur nazistorganisationer kan locka till sig personer utanför den egna organisationen. Nyligen var Jan Milld, som var Sverigedemokraternas partisekreterare 2004-2005, gäst.
Nyfascstiska identitära-rörelsen följer poddtrenden
Det är inte bara Svenska motståndsrörelsen som fått upp ögonen för podden. Den nyfascistiska identitära bloggportalen Motpol lanserade sin podd i mars. En av de drivande är Motpols chefredaktör Daniel Friberg.
Friberg har haft en rad högerextrema medieprojekt, bland annat Nordiska Förbundet som lades ned 2009. Idag är han VD för bokförlaget Arktos som ger ut och säljer böcker av högerextrema ideologer. En av dem som medverkar är Patrik Ehn som uteslöts ur Sverigedemokraterna 2013 och som varit chefredaktör för tidningen Nationell Idag.
En annan podd är Red Ice Radio. Den drivs av Henrik Palmgren och präglas av antisemitism och en öppen rasism där "den vita rasen" påstås vara utsatt för folkmord. Podden har haft internationella rasideologer som Kevin MacDonald som gäst, men även andra antisemiter som Gilad Atzmon och Israel Shamir. Red Ice Radio har också haft gäster från den antimuslimska miljön och har bland annat lyft upp och gästats av företrädare från Pegida. Även den danska författaren och bloggaren på Jyllands-Posten, Mikael Jalving har medverkat som gäst i programmet.
RLM är annan podd. Den har framförallt den sverigedemokratiska sfären som målgrupp. Podcasten för ofta fram antimuslimska budskap och en av de tre programledarna är Ingrid Carlqvist. Hon driver nättidningen Dispatch International. RLM fick uppmärksamhet när Marcus Birro i november 2014 medverkade. Andra som deltagit är Lars Vilks.