Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

AdLibris är en av Sveriges största nätbokhandlar. På senare år har deras hemsida växt och den innehåller nu 1,5 miljoner titlar. I början av året började flera av företagets kunder klaga. Det visade sig att det smugit sig in en revisionistisk bok i de virtuella bokhyllorna – En tom säck kan inte stå.

Boken är skriven av Lars Adelskogh. Han har i flera decennier lett olika antisemitiska sekter och var tidigare utgivare av den nyandliga tidskriften Nexus. AdLibris ger också en beskrivning av bokens innehåll:

»En tom säck kan inte stå erbjuder en spännande inblick i en vetenskaplig diskussion som i en nära framtid kan bli olaglig att föra i Sverige. Läs den, begrunda den – medan möjligheten fortfarande finns!«

Boken behandlar det som kallas för historieförnekare eller revisionister. Det är sådana som hävdar att massavrättningar av judar, homosexuella och zigenare i Auschwitz under andra världskriget aldrig inträffat, i alla fall inte i den utsträckningen som historiker hävdar.

Bok togs bort

Då Adelskoghs bok uppmärksammades dröjde det inte många dagar innan den försvann ur sortimentet på AdLibris och det enda som återfanns på dess tidigare sida var texten »Denna artikels detaljinformation kan tyvärr inte visas.«Fabian Fischer, AdLibris

AdLibris grundare, Fabian Fischer, säger till Expo att de många klagomålen gjorde att de inte längre ville sälja boken.

– Vi har inte någon lust att marknadsföra sådana här böcker, säger Fischer.

Mer rasistisk litteratur

För att kontrollera om Adelskoghs bok var ett undantagsfall sökte Expo på AdLibris sida efter ett tiotal andra rasistiska eller antisemitiska propagandister. Sökningen gav ett femtontal böcker med antisemitisk propaganda. Den första boken var Behold a Pale Horse av amerikanen William Cooper. Boken innehåller ett särtryck av den ökända hatskriften Sion vises protokoll och säljs annars huvudsakligen i new age-butiker i Sverige.
Vidare finns nio av de tio böcker som getts ut av den engelske konspirationsteoretikern David Icke i AdLibris sortiment. David Icke hävdar att judarna, eller »illuminaterna« som han skriver, styr världen i olika intrikata nätverk. Böckerna är klassisk antisemitisk propaganda som David Icke haft stor framgång med runt om i världen.

David Icke har blivit känd som predikant i kampen mot »ödlorna«. Han hävdar nämligen att den »globala eliten« hotar oss alla och har utvecklats från en utomjordisk ras av ödlor och presenterar en rik dokumentation på att så är fallet. Flertalet av hans beundrare anser dock att pratet om ödlor i själva verket ska utläsas som kodord för judar och sionister, precis som i fallet med användandet av begreppet »illuminater«.

Oseriös forskare

Bland andra titlar i AdLibris sortiment finns Lars Janssons bok Mångkultur eller välfärd? Boken kom ut ifjol och har blivit standardläsning bland rasistiska organisationer i Sverige. Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna är bara några av de grupper som sluter upp i ovationerna av denna bok.

Lars Jansson hävdar att kostnaden för invandringen uppgår till 300 miljarder kronor varje år, vilket skulle motsvara mer än en tredjedel av statens totala utgifter. Argumentet faller på sin egen orimlighet. Lars Jansson har en bakgrund i den invandringsfientliga gruppen Folkviljan och Massinvandringen och sågas av övriga forskarvärlden.

När Expo granskade Janssons bok i nummer 3/2002 sa Lars Begrenz, verksam som universitetslektor i nationalekonomi vid Växjö Universitet, att han »räknar fel så det sjunger om det«. Trots detta så har Janssons uträkningar legat som grund för ett flertal rasistiska propagandakampanjer.

Respekterad bokhandel

Internetbokhandeln AdLibris har god renommé och omsätter tiotals miljoner varje år. För 2001 framgår det av årsberättelsen att företaget omsatte drygt 36 miljoner kronor netto.

Fabian Fischer uppger att det kan finnas många förklaringar till att en bok av den här sorten slinker igenom kontrollnätet på AdLibris. Det är nämligen inte AdLibris som gör urvalet, utan distributörerna.

– Den svenska distributören Seelig gör själva ett aktivt urval, det vill säga de godkänner varje titel.

– De amerikanska distributörerna dammsuger i stället marknaden, förklarar Fischer.

– Detta kan vara förklaringen till att böcker med antisemitiskt innehåll av William Cooper och David Icke saluförs på hemsidan, berättar Fabian Fischer.

Fischer erkänner att tvivelaktiga förlag slunkit igenom tidigare och att så kan vara fallet även här.

– Vi går in och tittar på den aktuella hemsidan och det kan vara så att den för ögat ser respektabel ut och att den på så sätt hamnat i vårt sortiment, förklarar Fischer.

– Det kan säkert finnas fler böcker som inte borde finnas på vår hemsida.

Invandring och demokrati: om politisk korrekthet i Sverige 1988-2001, av John Järvenpää, är ytterligare en bok som dyker upp på AdLibris. Konspirationsteorierna duggar tätt i denna bok, som hävdar att övriga samhället försöker tysta ner invandringskritiker genom att kalla dem för rasister.

Konspirationsteorier

På AdLibris hemsida ser det ut som boken tas i försvar.

I beskrivningen av boken kan man läsa följande: »I formell mening är Sverige ännu en demokrati. I reell mening finns starka skäl att ifrågasätta Sveriges demokratiska legitimitet. Detta, liksom mycket annat, står klart efter läsningen av denna bok.«
Dessa beskrivningar är inte något som anställda på AdLibris skriver. Det gör ofta förlagen, författaren eller distributören.

De aktuella fallen föranleder nu att AdLibris ska se över sina rutiner.

– Jag ska ta upp detta med de som är berörda av det och vi får diskutera om det finns något vi kan göra för att förbättra våra rutiner, men det är oerhört komplicerat, säger Fabian Fischer.

Två månader efter intervjun har ingenting hänt. Liknande böcker finns också på Internetbokhandlarna bokus.com och amazon.com.

Richard Slätt
[email protected]