Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förra veckan fördömdes den gryende rörelsen av landets inrikesminister, Petteri Orpo (Samlingspartiet).

I centrum för utvecklingen står gruppen "Soldiers of Odin" vars uniformt svartklädda medlemmar säger sig vara en "fosterländsk organisation som kämpar för ett vitt Finland." Initiativtagaren, den för misshandel dömde nazisten Mika Ranta, förklarade för tidningen Pohjolan Sanomat att "mötet mellan olika kulturer" skapade "rädsla och oro i lokalsamhället" i Kemi, en stad i norra Finland med cirka 20 000 invånare.

Särskilt flyktingar ansågs utgöra ett hot enligt Ranta och hans kamrater. De slöt sig därför samman, bland annat genom Facebook, och Ranta påstod då, i oktober, att Soldiers of Odin hade organiserat hundratals medlemmar i hela Finland och över 100 i själva Kemi. På sin hemsida uppmanar de "patrioter och invandringskritiker" att delta i de, som det framställs, obeväpnade gatupatrullerna som ska skydda finländarna från "islamiska inkräktare".

Soldiers of Odin har inspirerat ett antal liknande grupper som sedan i höstas bildats i flera finländska städer, såsom Jakobstad, Joensuu och andra orter där flyktingförläggningar har öppnats för att ta emot de cirka 32 000 människor som flydde till Finland under 2015, mestadels från det krigshärjade Irak. I städerna har lokalbor gått samman, exempelvis genom organisering på social media, och gett sig ut i närområdet i sina bilar, i syfte att "förebygga, och kanske skrämma" – som en gatupatrulls initiativtagare i Jakobstad uttrycker det. Han berättar för Österbottens tidning att "idén föddes efter nyheterna om invandrare och ökat våld i samhället."

Fenomenet med "gatupatruller" började noteras på sociala medier förra året. Redan i slutet av juli rapporterades att nazistiska Finska motståndsrörelsen hade bildat en "gatupatrull" i Uleåborg. Polisen verkade dock inte överdrivet bekymrade. "Det är polisen som ska upprätthålla lag och ordning. Men gatupatruller kan agera ögon och öron åt polisen, så länge de inte tar lagen i egna händer" löd en typisk kommentar från lokala polisbefäl när journalister frågade om de nazistiska medborgargardena. Det finns dessutom inga lagliga hinder mot dem, påpekades det.

Än så länge har inte gatupatrullerna lett till några kända incidenter. Men finska säkerhetspolisen, Skypo, konstaterar att flera medlemmar i rörelsen har högerextrema kopplingar. Inrikesministern Petteri Ormo har uttryckt sin oro över fenomenet, fördömt gatupatrullernas extremistiska tendenser och understrukit att de inte har någon rätt att bruka våld.

Trots detta har finska myndigheter skickat blandade signaler – inte minst landets polisväsende. Finlands högste polischef Seppo Kolehmainens kommentarer om rörelsen tolkades av många som ett uttryck för stöd. Även justitieministern Jari Lindström från högerpopulistiska Sannfinländarna har uttryckt sig positivt om gatupatrullerna: Det verkliga problemet är att finländare känner sig otrygga, menade han.

Hans partis ungdomsförbund har dessutom tydligt tagit ställning för rörelsen. Regeringens ståndpunkt är minst sagt oklar, och statsministern Juha Sipilä (C) har ännu inte uttalat sig i frågan – något som föranlett växande kritik från bland annat opposition och medier.