Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på morgonen den 28 september 2005 som fem NDU-medlemmar hade begett sig till Mälarhöjdens skola i Stockholm för att dela ut politiska flygblad till elever. Med sig hade de även en kamera för att ”dokumentera händelsen”.

De fotograferade alla på skolgården och delade ut flygblad till elever som var så pass unga som andra- och tredjeårsklassister, berättade ett lärarvittne under rättegången.

Personalen försökte få NDU:arna att avlägsna sig från skolgården och ombad dem att inte fotografera barnen eftersom en del hade skyddad identitet. Men medlemmarna fortsatte sin aktion och gav sig istället på skolans vaktmästare då han försökte ingripa.

Sparkad och slagen
Enligt vittnesutsagor blev vaktmästare sprayad i ansiktet med pepparspray och även sparkad och slagen. Däremot kunde varken vittnen eller skolvaktmästaren peka ut vilka gärningsmän som hade deltagit i själva misshandeln.

- Men även om en del detaljer är oklara, står det ändå klart att samtliga fem personer tillsammans och i samförstånd, bidrog till misshandeln, menade åklagaren.

Tidigare straffade
Samtliga åtalade förnekar brott och delaktighet i misshandeln. Av de fem åtalade är två sedan tidigare dömda för våldsbrott. Patrik Forsén är dömd för bland annat våldsamt motstånd och en 19-åring är dömd för förberedelse till mord och rån.

Ett trettiotal lärare och annan skolpersonal hade kommit till rättegången för att visa sitt stöd för den misshandlade skolvaktmästaren.

Dom faller om två veckor.

Mattias Sjöberg
[email protected]