Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

040127-forintelsen-01.jpgLjuscermoni på Raoul Wallenbergs torg i samband med Förintelsens minnesdag. Foto: Expo

Regeringen kommer under året uppmärksamma att Raoul Wallenberg skulle ha fyllt 100 år 2012. Wallenbergs insatser för att rädda judar undan Förintelsen kommer att vara i fokus som underlag för att diskutera frågor som rör mänskliga rättigheter, främlingsfientlighet och antisemitism. Under året kommer en vandringsutställning "To me there´s no other choice - Raoul Wallenberg 1912 - 2012" visas i ett flertal länder.

Den 27 januari, på Förintelsens minnesdag, kommer Kofi Annan, FN:s generalsekreterare 1997-2006, och statsminister Fredrik Reinfeldt att tala på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm. En ljusmanifestation till minne av Raoul Wallenberg och för mänskliga rättigheter kommer att hållas.

I år är det 500 år sedan den första noteringen om att romer kom till Sverige. Bland annat Kulturrådet har fått i uppdrag av regeringen att anordna en konferens om romsk kultur som kommer att gå av stapeln i mars.

head_roma_flag.jpgDen romska flaggan.

500-årsjubiléet kommer att inkludera pjäser, utställningar, konserter, skolaktiviteter och andra kulturarrangemang. Staten har även påbörjat arbetet med en vitbok om övergrepp, kränkningar och andra särbehandlande åtgärder mot romer som skett under 1900-talet.

Den 13 februari anordnas i tyska Dresden ett helt annat arrangemang med kopplingar till andra världskriget, då nazister från hela Europa håller sin årliga demonstration i staden. Liksom tidigare år lär även svenska högerextremister delta i demonstrationen.

110221_dresden_176.jpg2011 blev det stökigt när nazister från hela Europa samlades i Dresden för att demonstrera. Flera tusen nazister hade samlats i staden med omnejd. Svenska högerextremister brukar delta på arrangemanget. Foto: peter-juelich.com

I april förväntas rättegången mot Anders Behring Brevik starta. Han står åtalad för massmordet i Oslo och Utöya den 22 juli förra året.

Även rättegången mot serieskytten i Malmö är planerad att starta i april. Serieskytten är misstänkt för tre mord och 13 mordförsök.

Den 22 april hålls den första omgången av franska presidentvalet. Valet blir en tydlig markering över vad Front Nationals partiledarbyte har betytt. Marine Le Pen, som 2011 tog över posten från sin far, kommer att kandidera.

sport_fotboll_polen_176_01.jpgUnder en polsk division tre-match 2010 förekom det heilade fans och banderoller med högerextrema budskap på läktaren. Foto: Never Again Association

Fotbolls-EM 2012 kommer att arrangeras i Polen och Ukraina med start den 8 juni. Länderna har stora problem med högerextremism på arenorna. Frågan är hur arrangörerna ska klara av att hantera extremismen, på och utanför arenorna.

Presidentvalet i USA är planerat att hållas den 6 november i år. Frågan är hur den antimuslimska miljön i landet kommer att påverka valrörelsen och om de kommer att få något inflytande över politiken efter valet.