Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kommentar: Utöya 10 år: Vi behöver prata om varför det hände

(20210722) Om vi ska att lära oss något från terrordådet på Utöya behöver vi inte bara prata om vad som hände, utan också om varför. Det menar Daniel Poohl.

Norsk politiker: ”Breivik hade rätt i mycket”
(20210621) Partiledaren för det norska partiet Alliansen försvarar terroristen Anders Behring Breviks så kallade manifest. Utspelet kommer samtidigt som landet förbereder sig för att hedra de som föll offer för terroristens massmord. Den 22 juli var det tio år sedan bomben utanför regeringsbyggnaden och angreppet mot ungdomslägret på Utöya. Totalt dödades 77 personer.

Mytkollen: Sagan om Europas undergång
(181227) Det mesta av innehållet i Breiviks manifest är kopierat från olika sajter, bloggar och skrifter som han hämtat inspiration från. Två begrepp är frekvent återkommande: ”kulturmarxism” och ”Eurabia”. Samt ett namn. Bat Ye’or. Bakom Eurabia-myten står en amatörhistoriker i exil.

Breivik döms till förvaring
(120824)Anders Behring Breivik dömdes på fredagen till förvaring vilket i praktiken innebär att han kan komma att sitta i fängelse i resten av sitt liv. Rättegångsförhandlingarna har till stor del handlat om Breivik var att betrakta som tillräknelig eller otillräknelig när han begick terrordåden. En fråga som varit avgörande för hans straff.

Breivik tog vid där hatretoriken brukar sluta
Ett år efter Utöya hedrar vi offren och de anhöriga och påminner varandra om att alltid agera mot hatretorik och kollektivt skuldbeläggande.

Rättegången dag för dag

Danish Defence Leagues ledare enig med Breivik
(120503) Danish Defence League har av flera anledningar uppmärksammats i danska medier den senaste veckan. En talesperson för organisationen säger till tidningen Ekstra Bladet att han är 100 procent enig med Anders Behring Breivik i mycket av vad han säger. I veckan omhändertogs sju personer kopplade till organisationen när de gjorde Hitlerhälsningar.

Stor sångmanifestation mot Breivik
(120426) Minst 40 000 personer samlades på torsdagen i Oslo i en manifestation mot Anders Behring Breiviks terrordåd. Folksamlingen sjöng "Barn av regnbuen" tillsammans med en av Breiviks hatobjekt, artisten Lillebjørn Nilsen.

Hatets logik
Ledare: (120420) Efter en vecka av rättegångsförhandlingar står det klart. Anders Behring Breiviks terrordåd den 22 juli 2011 är både obegripligt och logiskt.

Antimuslimska miljöns syn på Breivik-rättegången
(120414) Några dagar in i rättegången mot Anders Behring Breivik har en rad antimuslimska bloggare skrivit om rättsprocessen. Flera av dem går till attack mot medierna, som de kallar vänstervridna.

Nämndeman tvingas gå efter krav på dödsstraff
(120412) Thomas Indrebø, den nämndeman i rättegången mot Anders Behring Breivik som dagen efter terrordådet krävde att Breivik skulle dömas till döden har ansetts icke tillförlitlig. Han får inte längre sitta som nämndeman.

Breiviks terrordåd var ideologiskt
Ledare: (120412) Anders Behring Breivik bär ensam ansvar för det fruktansvärda terrordådet i Norge den 22 juli. Han var dock inte ensam om sin världsbild. Breivik tillhörde en idégemenskap som är viktig att förstå för att bearbeta det trauma som hans terrordåd orsakat och för att förhindra att det händer igen.

Breiviks världsbild viktig för försvaret
(120411) På måndag inleds rättegången mot terroristen Anders Behring Breivik. Han åtalas för terrorbrott och 77 mord. På tisdagen presenterades en andra rättspsykiatrisk undersökning. Tvärtemot i den förra undersökningen konstaterar denna att Anders Behring Brievik var tillräknelig när han begick terrordåden och därmed kan dömas till fängelse.

Breivik åtalas för terrorbrott
(120307) Anders Behring Breivik åtalas för terrorbrott och 77 mord. Det meddelade åklagaren på onsdagen.

Breivik gjorde högerextrem hälsning i rätten
(120206) Anders Behring Breivik blev utskrattad vid omhäktningsförhandlingarna i Oslo Tingsrätt på måndagen då han krävde att genast bli frisläppt. På väg in i rättssalen gjorde Breivik en högerextrem hälsning

Rapport hävdar att Breivik inte är psykotisk
(120104) En psykiatriker och tre psykologer som har följt upp Anders Behring Breivik hälsotillstånd i fängelset menar att Breivik varken är psykotisk eller schizofren. Den slutsatsen går tvärt emot den rapport som tidigare presenterats av rättspsykiatriker.

Ny utredning om Breiviks psykiska hälsa
(120116) Anders Behring Breiviks psykiska hälsa ska utredas igen, meddelade Oslo tingsrätt i fredags. Två rättspsykiatriker har utsetts för att göra undersökningen.

Anhöriga kräver ny utredning av Breivik
(120105) Efter motstridiga uppgifter om Anders Breiviks psykiska hälsa kräver överlevande och anhöriga från Oslo och Utöya att Breivik ska genomgå en ny rättspsykiatrisk utredning. Men det vill inte de norska riksåklagarna.

Breivik utreds för olaglig diamanthandel
(120103) Den norska polisen utreder om terroristen Anders Behring Breivik 2002 handlade med blodsdiamanter i Liberia. Breivik har påstått att han besökte Liberia för att träffa en serbisk soldat.

Att Breivik var psyksjuk får stöd - och kritiseras
(111213) Anders Behring Breivik är schizofren paranoid. Det menar rättsmedicinska kommissionen som granskat diagnosen. Men enligt flera norska medier var kommissionen inte enig och andra rättspsykiatriker menar att Breiviks omfattande planläggning samt avsaknaden av hallucinationer talar för att diagnosen inte stämmer, rapporterar TT.

Breivik var psykotisk då han utförde terrordåden
(111130) Anders Behring Breivik lider av paranoid schizofreni och var psykotisk då han utförde sina terrordåd på Utøya och i Oslo den 22 juli i år. Det är slutsatsen i en rapport om honom som gjorts av rättspsykiatriker och lämnats in till Oslo tingsrätt.

Valet i Norge präglas inte av Breivik
(111012) På måndagen den 12 september är det kommunval i Norge. Valrörelsen sker i skuggan av terrorattentat i juli. Inledningsvis påverkades retoriken mot invandrare menar valforskare.

Breivik befaras inspirera danska högerextremister
(111117) Anders Breiviks terrorattentat kan ha inspirerat högerextrema personer eller mindre grupper i Danmark. Det varnar den danska säkerhetspolisen, PET, för i en rapport om politisk extremism som offentliggjordes på torsdagen.

Breivik tillbaka på Utöya
(110815) På lördagen var Anders Behring Breivik tillbaka på Utöya. Han vallades runt på ön av polisen för att rekonstruera händelseförloppet under massakern den 22 juli.

Breiviks mejl hackade
(110810) Anders Behring Breivik fick strax efter massakern på Utöya två av sina mejlkonton kapade av en hackergrupp. Enligt frilansjournalisten Kjetil Stormark, som fått ta del av materialet, så finns det belägg för att Behring Breivik haft kontakter med någon i Sverige.

Hur blir man terrorist?
(111029) För att förstå terroristen har de flesta sökt svaren i religiösa, ideologiska liksom socioekonomiska och psykologiska drivkrafter. Men även de emotiva och känslomässiga elementen bör lyftas fram. Det skriver Simon Sorgenfrei, doktorand i religionsvetenskap, Göteborgs universitet.

Antimuslimsk litteratur säljs av populära nätbutiker
Den antimuslimska litteraturen är inte så svåråtkomlig som man kan tro. Flera av de böcker som Anders Behring Breivik citerar och hänvisar till i sitt så kallade manifest finns att köpa på de större bokbutikerna på internet.

Fremskrittspartiet tonar ner retoriken
Efter terrordåden i Norge väljer högerpopulistiska Fremskrittspartiet att tona ner sin kritik. Begrepp som "islamisering" hamnar på historiens soptipp. Något samarbete med Sverigedemokraterna och Danskt Folkeparti är det heller inte tal om.

Viktigt att peka på skiljelinjerna
Att Fremskrittspartiet väljer att tona ner sin retorik mot muslimer är inte förvånade. Partiet har inte lika mycket att förlora på det som exempelvis Sverigedemokraterna och Dansk Folkeparti, skriver Expos Alexander Bengtsson.

Länkar till sajt som uppmanar till våld
Sverigedemokraternas riksdagsledamot och internationelle sekreterare Kent Ekeroth länkar till en sajt som innehåller artiklar som bland annat uppmanar till krig för att rädda den "vita rasen".

Antimuslimsk bloggare kallas till förhör
Den norske bloggaren "Fjordman" kommer att förhöras under utredningen om terrordåden i Oslo och på Utöya, rapporterar Verldens Gang.

SD-politiker: Frimurarna kan ha legat bakom terrordåden i Norge
Sverigedemokraternas gruppledare i Trollhättan Thomas Karlsén tror att frimurarna kan ha legat bakom terrordåden i Norge. I ett inlägg på Facebook från den 27 juli skriver politikern: "Jag tror att Anders Behring Breivik har varit en "nyttig idiot" som utnyttjas av den konspiratoriska Frimurarorden".

Politiskt våld uppmuntras på antimuslimska bloggar
Officiellt har aktörerna inom den antimuslimska rörelsen tagit avstånd från Anders Behring Breiviks terrordåd. De har också tagit avstånd från hans idéer om våld som arbetsmetod i kampen mot islam och mångkulturen. Men en närmare granskning av den antimuslimska bloggosfär, som är en av rörelsens viktigaste kanaler, visar att det både i inlägg och kommentarer propageras för ett våld riktat mot muslimer, politiska motståndare och journalister.

Samma världsbild
Sverigedemokraterna vill inte kännas vid att partiet delar Anders Behring Breiviks idéer. Men en närmare granskning visar att det finns slående likheter. Sverigedemokraterna ska inte hållas ansvariga för terrordåden i Oslo men Expos sammanställning visar att företrädare i partiet delar världsbild med och i flera fall talar om islam och muslimer på samma sätt som Anders Behring Breivik.

Extremhögerns reaktioner på terrorattackerna i Norge
En ensam galning, menar några. Ett resultat av det mångkulturella samhället, menar andra. En "sionist" och frimurare, menar den nazistiska rörelsen. Här är extremhögern, högerpopulismen och den antimuslimska rörelsen i Sveriges reaktioner på terrorattentaten i Oslo.

Expo kommenterar terrordåden i Oslo
Terrordåden Oslo väcker avsky och samtidigt många frågor. Under de senaste dagarna har Expos medarbetare försökt hinna med att besvara så många frågor om gärningsmannen och hans ideologi som möjligt. Men den mediala anstormningen saknar motstycke i Expos 15-åriga historia. Därför publicerar vi nu detta pressmeddelanden. Här finns de grundläggande svaren på de frågor som vi i dagsläget kan besvara.

Mördaren spred terrormanifest
Anders Behring Breivik har skrivit en bok på 1500 sidor där han rättfärdigar sina dåd. Bland annat hävdar han att han ingår i ett hemligt underjordiskt nätverk. I boken finns också flera bombrecept och ingående beskrivningar av hur han planerade fredagens terrorattacker.

Ingen ensam galning
(110723) Det är så fegt, avskyvärt och utstuderat bestialiskt att det inte går att greppa. En bomb i centrala Oslo. En massaker på Socialdemokraternas ungdomsläger på Utöya. 92 personer bekräftade döda hittills.

Gärningsmannen ville starta antimuslimsk rörelse
Den misstänkte gärningsmannen Anders Behring Breivik har på internet propagerat för att starta en antimuslimsk rörelse i Norge.

Terrormisstänkt medlem på nazistforum
Anders Breivik som gripits för massakern i Norge är medlem på en svensk nazistiskt internetforum. Ett forum där det vurmats för politiskt terrorism och uppmanats till sprängningar mot regeringsbyggnader.

80 döda på Utöya
Ett 80-tal personer döda i en massaker på Utøya och sju i en explosion i Oslo. Misstänkt för dåden en 32-årig man som beskrivs som nationalist och islamfientlig.