Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Partiet har sagt att man inte ska äga några medier, säger Dick Erixon, ansvarig utgivare för båda sajterna, till Aftonbladet.

Uppgifterna bekräftas av Sverigedemokraternas presschef Oscar Cavalli-Björkman, som tillsammans med Dick Erixon sitter i bolagsstyrelsen för Samtid & Framtid.

Arbetet med att avyttra bolaget kommer att pågå under sommaren, men formerna för det nya ägandet är inte helt klara.

– Principbeslutet är fattat, men det är ännu inte bestämt hur det ska läggas upp. Hur övergången ska gå till är inte klart, men det är något man jobbar med nu och det kommer besked så fort det är klart, säger Dick Erixon till Aftonbladet.

Dick Erixon säger att det lokalbyte som Riks just nu är inne i inte ska bero på att Youtubekanalen har en ansträngd ekonomi. Samtidigt har Aftonbladet tidigare kunnat visa att partiet 2022 gick in med 450 000 kronor till projektet och andra uppgifter gör gällande att partiet i startskedet ska ha gått in med en betydligt större summa. Bara teknikutrustningen till Riks ska vara inköpt för flera tiotals miljoner kronor.

Riks lanserades 2020 och publicerar inslag i tv-format på sin hemsida och Youtubekanal. Inslagen sprids också i Sverigedemokraternas egna kanaler. Riks har knappt 90 000 prenumeranter på Youtube och publicerar ett stort antal inslag per vecka av varierande längd och karaktär.Tidningssajten Samtiden startade 2014.