Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi hade fått beskedet att vi hade rätt att använda musiken. Producenten har sagt att han hade kollat upp reglerna och det är det vi har förlitat oss på, säger SD-kvinnors pressansvarige Therese Borg till Expo.se.

Borg tillägger att det fortfarande inte är juridiskt klarlagt om de begått ett brott mot upphovsrätten eller inte men att de inte ville starta någon strid med upphovsmannen Börge Ring. Kompositören och trubaduren Börge Ring har tidigare meddelat att han inte vill ha sin musik i det sammanhang som SD-kvinnor presenterat den i. Till tidningen Dagen har han sagt att SD simmar i grumligt vatten. Om hans musik ska användas i en film om våld ska det betonas i filmen att våld förekommer i alla kulturer och inte bara i mellanöstern.

Föreningen svenska kompositörer av populärmusik, SKAP, är tydliga med att de anser att SD-kvinnor kränkt upphovsrätten. "Upphovsrätten ger upphovsmannen skydd så att hans eller hennes verk inte används på ett sätt som kränker upphovsmannens goda namn eller i oönskade politiska syften. Därför krävs alltid i sådana fall att särskilt tillstånd inhämtas från upphovsmannen, vilket SD-Kvinnor inte gjort." skriver organisationen.

Musiken i filmen har enligt Therese Borg bytts ut med egen komponerad musik. De har även i bett om ursäkt till Ring.

I SD-kvinnornas kampanjfilm lyfter bland annat fram budskap som "Tänk om det är så att tolerans i själva verket är naivitet" och "Tänk om kultur dödar".

Ämnen i artikeln