Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den kvinnliga politikern, som är i 60-årsåldern, sitter som ersättare för Sverigedemokraterna i fullmäktige i en kommun i Stockholms län. Till Expo säger hon att hon inte längre är politiskt aktiv. Men på kommunkontoret bekräftar de att hon har kvar sin ersättarplats.

– Jag har aldrig varit på ett möte (i fullmäktige) så det där har kommit väldigt mycket i bakgrunden. Jag vet inte riktigt var och när jag sagt det, men jag har sagt att jag inte är intresserad av att göra det där. Men jag kommer inte ihåg vem jag sagt det till. Har jag kanske slarvat, visste inte ens att jag var med där längre, säger kvinnan som menar att hon numer endast ser sig som passiv medlem i partiet.

SD-politiker jämför Sverige med Nazityskland

Yrkar på dödsstraff för politiker

Hon har under perioden hon suttit som ersättare varit aktiv på de sociala medierna Facebook och den ryska motsvarigheten VK. 2019 skrev hon: ”Vi är i krig. Vår värsta fiender är svenska politiker, som under årtionden gjort sitt bästa för att rasera vårt land, och förinta det svenska folket”.

– Jag tror att det kommer att bli inbördeskrig förr eller senare om vi fortsätter på det här viset. Vi har negativ särbehandling och varför har man låtit kriminaliteten gå så här långt. Vi svenskar vågar inte gå ut på kvällarna, säger hon.

På Facebook förra året skriver en användare under ett av dina inlägg: ”Vad Sverige behöver idag är ett inbördeskrig där man sätter politikerna på plats”. Du svarar ”Ja och ger dom det straff dom förtjänar”. Varför menar du med att vi är i behov av ett inbördeskrig?

– Det borde vi inte vara. Men utvecklingen i Sverige är ju katastrofal. Jag vågar inte gå ut på kvällarna längre och jag känner ingen i min ålder som gör det.

Och vad skulle ett inbördeskrig hjälpa det?

– Det kan bli kontentan av att man ändrar landet till det sämre, vad vet jag. Jag är för gammal för att gå ut och kriga, men jag vet att ni gillar att ge er på äldre damer – det är det nya.

SD-politikern yrkar på dödsstraff för rödgröna

Du skriver i ett flertal grupper i december förra året att det väntar långa fängelsestraff för de ”rödgröna” och tillägger:  ”Jag yrkar på dödstraff” …

– För de som förstör ett land … om man säger att man har ägnat sig åt en någon form av, ja att förstöra ett land då … Vad blir det annars?

Delar antisemitiska konspirationsteorier

I flera inlägg menar hon att vi lever i en diktatur och kallar regeringen och dess representanter för förrädare. Hon delar på sociala medier även stora mängder material från högerextrema aktörer och sprider konspirationsteorier om bland annat finansmannen George Soros, coronapandemin och att det pågår ett folkmord på vita.

– Jag är ingen rasist. Känner massor med folk från andra länder. Det jag har något emot är de som rånar, våldtar och så. De andra är välkomna. Det har inget med rasism att göra. Men man vet ju att vänstermänniskor blandar ihop det där. Och gärna lägger rasistkortet på allting.

Kvinnan är aktiv i diverse SD-vänliga, mediefientliga, antietablissemang och islamofobiska grupper på Facebook. Som Expo tidigare har kunnat visa är hatet mot politiker och rasismen utbredd i sådana grupper.