Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Richard Torsslow gjorde sig 2022 känd i Stockholmspolitiken som sverigedemokraten som gick till val på att vilja riva den nybyggda bron mellan Rinkeby och Sundbyberg. I en intervju med SVT Nyheter sa han att bron riskerade att dra ungdomar i Sundbyberg in i gängkriminalitet.

– Risken finns att de gängkriminella i Rinkeby kommer över och rekryterar ungdomar, sade Richard Torsslow då.

Idag är han lokal gruppledare för SD Sundbyberg och fungerar som lokalföreningens vice ordförande.

Våldskapital som politiskt vapen

Dagens ETC har tagit del av skärmdumpar från den högerextrema kampsportsgruppen Palaestra FC:s stängda chatt. I den framgår att Richard Torsslow flera gånger deltagit på gruppens träningar, betalat medlemsavgift och varit med på sociala aktiviteter, skriver tidningen.

Palaestra FC bildades i september 2020 och samlar ett 40-tal personer, däribland uteslutna sverigedemokrater och profilierade personer ur vit makt-rörelsen. I en rapport från Försvarshögskolan från 2020 omskrevs gruppens ledargestalter som en del av den svenska våldsbejakande extremistmiljön.

Gruppens ledare, Jonas Nilsson, är ett välkänt namn i högerextrema kretsar och har varit aktiv inom extremhögern sedan tonåren, bland annat i Svenska Motståndsrörelsen, SMR.

Under sin tid i organisationen gjorde han sig skyldig till en grov misshandel och han deltog också som frivillig i en nazistisk sydafrikansk milisgrupp som vill återinföra apartheid. Palaestra media, som också drivs av Jonas Nilsson, är en av vit makt-miljöns större spridare av antisemitisk, förintelseförnekande och fascistisk propaganda på nätet.

I en SVT granskning från 2018 uttrycker Jonas Nilsson att uppbyggandet av våldskapital har politiska motiv.

– Vill du införliva din egen politik i någon mening så måste du som politisk enhet ha ett våldskapital, sade Jonas Nilsson till SVT:s Uppdrag Granskning då.

Tränade närstrid och åt julbord

Expo kunde 2020 avslöja att Palaestra FC höll sina träningar i en kommunal träningsanläggning i Upplands Väsby. Gruppen tränade efter avslöjandet utomhus och har sedan dess fortsatt driva sin kampsportsverksamhet.

En av träningarna som Richard Torsslow deltog i var den 19 december 2021, skriver Dagens ETC. Torsslow var enligt tidningen med och boxades under träningen och följde senare på kvällen med på gruppens julbord på en restaurang i Gamla stan.

”Ser fram emot ett grymt 2021. Tack också för ett bra julbord och efterföljande gin och snack”, skrev Richard Torsslow i Palaestra FC:s stängda chatt efteråt.

Lyssna på Studio Expo

Gillade film om lömska ”judiska krafter”

2021 producerar Palaestra media och Jonas Nilsson filmen ”Varför är Sverige en mångkultur?”. Budskapet i filmen är att ”judiska krafter” har lurat svenskarna att acceptera ett mångkulturellt Sverige – bland dessa nämns familjen Bonnier och finansmannen George Soros.

Filmen sprider den högerextrema konspirationsteorin om befolkningsutbytet och går ut på att en ondsint elit genom sin makt gör så att svenskar kommer bli en minoritet i Sverige.

Under hösten 2021 visades filmen exklusivt i förhand för medlemmar i Palaestra FC, enligt Dagens ETC.

Enligt tidningen skrev Richard Torsslow efter visningen gillande om filmen i gruppens slutna chatt.

”Snyggt som attan blev det”, skrev han enligt Dagens ETC.

Erkänner medlemskap

När Dagens ETC ställer frågor till Richard Torsslow om hans medlemskap i den högerextrema slagsmålsklubben förnekar han först allt samröre med Palaestra FC och säger att han varken varit eller är medlem i gruppen.

När han sedan konfronteras med utskrifter från de interna chattarna ändrar han sig.

– Jag har tränat med dem två gånger, inbjuden av några före detta sverigedemokrater. Det var ett och ett halvt år sedan. Då betalade jag en medlemsavgift som var löpande, säger Richard Torsslow till Dagens ETC.

Han förnekar fortsatt att han varit aktiv i Palaestra FC:s slutna chattgrupp, men medger att han varit med på gruppens julfirande i Gamla stan.

– Mitt politiska engagemang är bara i Sverigedemokraterna, säger han innan han avbryter intervjun.

SD: ”Har tränat med miljöpartister också”

Ordföranden för Sverigedemokraterna Sundbyberg, Carina Cortés, tar uppgifterna om Richard Torsslows högerextrema engagemang med ro. I ett mejl till Dagens ETC skriver hon att gruppledaren Torsslow fortsatt har hennes förtroende.

”Jag har fullt förtroende för Richard Torsslow som gruppledare för SD Sundbyberg. Att träna med någon innebär inte att man behöver dela politiska åsikter. Jag vet att Richard även har tränat med miljöpartister”, skriver hon i ett mejl och svarar inte på fler frågor, uppger tidningen.